Лидерът на опозицията във Венецуела и председател на парламента Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент на страната, заяви, че се надява, че опонентът му - оспорваният президент Николас Мадуро, да се оттегли от властта мирно и "вероятно с по-ниски социални разходи за населението".

В интервю за холандски вестник Гуайдо коментира, че след като Мадуро се оттегли от поста си, ще бъде възможно "бързо да започне възстановяването, организирането на свободни избори и привличането на чуждестранни инвеститори".

Мадуро отсече: Никой агресор няма да влезе във Венецуела, военните заплахи на Тръмп са лудост

Мадуро отсече: Никой агресор няма да влезе във Венецуела, военните заплахи на Тръмп са лудост

"Безумно е да смяташ, че можеш да изпратиш войски в тази земя, която ще се защитава"

Гуайдо обаче също така изразил опасенията си, че Мадуро е "далеч от реалността" заради отказа му да признае ескалиращата хуманитарна и бежанска криза в страната.

"Все пак не можем да храним надежди относно добрата воля на диктатора, така че трябва да продължим да упражняваме натиск", настоя опозиционният лидер.

По-рано днес Мадуро за зарече да защити страната си срещу всички онези, които искат "да обявят война на Венецуела", за да заграбят "петрола и природните ресурси на нашата любива Родина". Той също така определи потенциални военни действия на американския президент Доналд Тръмп срещу Венецуела като "незаконни" и "престъпни".

Групата "Лима" призова за натиск върху Мадуро

Групата "Лима" призова за натиск върху Мадуро

Гуайдо направи видео обръщение