Губернаторът на американския щат Южна Каролина Хенри Макмастър подписа в четвъртък законопроекта, който ще ограничи повечето аборти още на шестата седмица от бременността, съобщава CNN.

"С моя подпис Законът за сърдечния ритъм на плода и защита от аборт вече е в сила и ще започне незабавно да спасява живота на неродените деца, каза Макмастър, републиканец, в изявлението си по този повод. Това е страхотен ден за живота в Южна Каролина, но битката не е приключила. Готови сме да защитим това законодателство срещу всякакви предизвикателства и сме уверени, че ще успеем. Правото на живот трябва да бъде запазено и ние ще направим всичко възможно, за да го защитим.

Южна Каролина е поредният щат в САЩ, който ограничи абортите

Южна Каролина е поредният щат в САЩ, който ограничи абортите

Критици искат промяна в законодателството

Законът влиза в сила незабавно, но вече е изправен пред съдебно оспорване. Planned Parenthood South Atlantic, заедно с женската клиника Грийнвил и двама лекари ищци, са завели дело в щатския съд, за да се опитат да спрат закона.

Припомняме, че по-рано тази седмица Сенатът на Южна Каролина гласува за забрана на абортите след шестата седмица от бременността, въпреки опита за блокиране на законопроекта от страна на петте жени законодателки, сред които и три Републиканската партия.

Така Южна Каролина става поредният щат, който ограничава абортите, след като миналата година Върховният съд отмени федералното право на тази процедура.

През шестата седмица много жени не знаят, че са бременни. Дори и да знаят, в много клиники за аборти има списъци на чакащите, които продължават със седмици, което според критиците превръща законопроекта във фактическа почти пълна забрана.

Републиканците в щатския сенат многократно се опитваха да приемат законопроекта.

Но след като Камарата на представителите прие мярката, Сенатът на щата най-накрая събра достатъчно гласове, за да надделее.

Официално абортите са забранени във Флорида

Официално абортите са забранени във Флорида

Губернаторът ДеСантис подписа закона