Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) гласува във вторник втори мандат на генералния секретар Антониу Гутериш, като решението на конфликта е поставено начело на дневния му ред начело на световния орган, предаде АФП.

72-годишният бивш министър-председател на Португалия заема поста от 2017 г. и няма конкуренция за следващия мандат. 10 души също се кандидатираха за позицията, но нито една от 193-те държави-членки на ООН не ги одобри.

По време на кратка сесия на затворени врати Съветът за сигурност гласува единодушно да препоръча на Генералното събрание да даде на Гутериш още един мандат, заяви настоящият президент на съвета, естонският посланик Свен Юргенсон. Одобрението от Общото събрание се разглежда като формалност и се очаква да се състои скоро.

Вероятно това ще стане на 18 юни. 

Гутериш ще се бори за втори мандат начело на ООН

Гутериш ще се бори за втори мандат начело на ООН

С намерението е запознат Съвета за сигурност

По време на първия си мандат Гутериш беше принуден да се концентрира върху ограничаването на потенциалните щети от противоречивата външна политика на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп. Сега, когато започва нов мандат, Гутериш ще се нуждае от план за решаването на всички кризи по света, каза един дипломат.

Припомняме, че през януари тази година стана ясно, че Гутериш ще се бори за втори мандат. 

Генералният секретар се избира и се назначава от Общото събрание на ООН по препоръка на Съвета за сигурност на ООН за мандат от 5 години с възможност за преизбиране за следващ мандат.

В устава на ООН не е фиксиран максимален брой на мандатите. Нито един генерален секретар не е избиран за повече от 2 мандата.

Поради това, че кандидатът бива номиниран по препоръка на Съвета за сигурност, всяка една от петте държавни постоянни членки на Съвета за сигурност може да наложи вето върху номинацията на даден кандидат.