Международният арбитражен съд в Хага отхвърли частично възраженията на Русия и потвърди, че е компетентен по делото за задържането на украински моряци в Керченския проток през есента на 2018 г.

Това съобщи РБК-Украйна, като се позова на решението на съда.

На 24 ноември 2018 г. три украински военни кораба "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу" напуснаха Одеса и се отправиха към пристанища в Азовско море. Но те са заловени от руски кораби в Керченския проток под претекст, че уж са пресекли руската граница.

Срещу моряците в окупирания Крим са заведени наказателни дела, а корабите са задържани. Украинската страна твърди, че Русия е нарушила имунитета на военните кораби. И ги обвини в нарушаване на Конвенцията на ООН по морско право.

Руската страна реши да оспори компетентността на Съда на публичната служба след подаването на исковата молба. Според нея спорът се отнася до военни дейности и се твърди, че самата Украйна е нарушила конвенцията.

Оспорването беше разгледано по време на предварителната фаза на производството, която продължи от 11 до 15 октомври 2021 г.

В резултат на това арбитражният съд решава, че събитията, последвали ареста на корабите на украинските военноморски сили, вече не са военни дейности. Въпреки това моментът, в който събитията са били и са престанали да бъдат военни, трябва да се определи на етапа по същество.

По този начин, Съдът на публичната служба отхвърли възражението на Русия, че не разполага с необходимата компетентност.

"С настоящото решение се възобновява производството по същество, като Руската федерация трябва да представи контрамеморандум не по-късно от шест месеца от датата на настоящото решение", се казва в документа.

Припомняме, че през есента на 2018 г. повече от 20 моряци и двама офицери от СБУ бяха заловени в Керченския проток. Те успяват да бъдат освободени в рамките на размяната на затворници през септември 2019 г.