След като хакерска атака затвори стотици израелски сайтове миналата седмица, изследователски центрове в Израел, работещи върху ваксина срещу новия коронавирус (COVID-19), също са били атакувани от хакери, съобщават израелските медии.

Хакерските атаки са се опитали и не са успели да попречат на процеса по разработването на ваксината, но хакерите не са се опитали да откраднат информация.

Мащабна кибератака срина стотици сайтове в Израел

Мащабна кибератака срина стотици сайтове в Израел

На засегнатите сайтове е качено видео с израелски градове, които са бомбардирани

По-рано беше съобщено за хакерски атаки в други изследователски центрове за ваксини по света, включително в САЩ и Англия. За някои от атаките са обвинявани Русия и Китай.

Важни аспекти на усилията на Израел да разработи ваксина срещу коронавируса са свързани в мрежа и са уязвими към различни кибератаки, отбеляза през април шефът на Националната кибердирекция на Израел Игал Уна.

Фирмата за киберсигурност Checkpoint Software Technologies обясни, че кибератаките, свързани с коронавируса, нарастват в Израел и по целия свят, като се съобщава за 20 000 хакерски атаки по света дневно, въпреки че общият брой на кибератаките, извършвани по света, леко намаляват.

Стотици израелски сайтове бяха обект на хакерска атака в четвъртък, като техните заглавни страници бяха заменени с антиизраелско видео и съобщение на иврит и на развален английски: "Обратното отброяване на унищожението на Израел започна от много отдавна."

В долната част на страницата е била изписана група, наричаща се "Хакери на Спасителя", която е извършила атаката. Заглавието на страницата беше променено на "Бъдете готови за голяма изненада" на иврит. Посетителите на сайтовете бяха помолени да разрешат достъп до камерите си.

Лотем Финкелщайн, ръководител на отдела за киберразузнаване в Checkpoint Software Technologies, обясни, че след началото на Деня на Ал Кудс (Йерусалим), хакери от мюсюлманския свят - включително Турция, Северна Африка и Ивицата Газа - са започнали да се организират за атака срещу израелски обекти и да ги замести с антиизраелско видео и текст. Всички сайтове са били съхранявани на един и същ сървър в облака, очевидно образувайки слаба точка, което е позволило да се навреди на някои сайтове на сървъра.

Към четвъртък вечерта не е имало индикации, че Иран стои зад атаката. Според Checkpoint атаката е била извършена от деветима хакери, които са оперирали от април насам. Профилите им изглежда ги свързват с Турция, Северна Африка и Ивицата Газа. "Това не означава, че няма още, но ние не знаем [достатъчно], за да потвърдим иранска операция на този етап", каза той.

Фабрики в Израел съобщиха за втора кибератака срещу сайтовете си в четвъртък вечерта. Хакерите са поискали откуп от десетки хиляди долари, за да могат фабриките да получат информацията си, до която те са се добрали, и да не бъде публикувана към други, и са заплашили да спрат производствените линии. Асоциацията на производителите в Израел откри щаб за помощ на засегнатите фабрики.

Не е ясно дали втората хакерска атака е била извършена от същата група.

От Checkpoint са обяснили, че хакерските атаки миналата седмица не са изглеждали особено необичайни и се случвали почти всеки ден.

Хакерските атаки бяха извършени, след като Иран удари израелските водни системи с хакерска атака през април, като Израел се твърди, че е отговорил с кибератака срещу иранско пристанище, разположено близо до Ормузкия проток.