Опозиционните палестински групировки - Хамас и Фатах са се споразумели за формиране на правителство на национално обединение, предаде Ройтерс.

Това правителство обаче няма да бъде оглавено от сегашния премиер Исмаил Хания, уточнил депутат от Хамас, цитиран от БиБиСи.

Депутат уточнил още, че е постигнато съгласие за политическата платформа на новото правителство, а освен това той е добавил, че има избран нов премиер, но името му ще бъде официално обявено от президента Махмуд Абас.

Ние постигнахме съгласие по всичко - за сформирането на правителство, за бъдещото име на премиера, за критериите, по които ще избираме новите си министри и по които ще работим в политическата си програма," обяви министър на въпросите по затворите Уасфи Кабха, цитиран от АФП.

Припомняме, че Хамас пое през март ръководството на Палестинската автономия, след като спечели парламентарните избори срещу Фатах.

Оттогава управлението на Хамас е силно затруднено поради наложеното „ембарго" от страна на САЩ и ЕС заради отказа на групировката да признае Израел.  

Ето защо в последно време палестинските политици се решиха на водене на преговори за сформиране на ново коалиционно правителство, отбелязва АП.