Ню Йорк Таймс съобщава за увеличаване на въздушните удари предприети от страна на САЩ срещу предполагаеми бойци на Ал Кайда намиращи се на територията на Йемен.

Междувременно държавата е разтърсвана от продължаващите сблъсъци между про- правителствените войски верни на президента и протестиращото население.
Целта на въздушните удари е предотвратяване укрепването на поддръжниците на Ал Кайда в южната част на Йемен.

 Според някои анализатори, хаосът в който е потънала страна, способства до голяма степен за засилването на Ал Кайда по тези географски ширини.
Втория човек в организацията, Айман Зауахири във видео разпространено в интернет тези дни, отправя апел към населението за продължаване на борбата срещу правителството, а също и за установяване на режим който да въведе в сила  шериата.


Припомняме, йеменския президент Али Абдула Салех в момента се намира в болница в Рияд (Саудитска Арабия) след като бе ранен тежко по време на бомбардировки от страна на бунтовниците.
Салех, който ръководи страната от тридесет и три години е един от най верните и важни съюзници на САЩ в борбата срещу Ал Кайда. Преди време йеменския държавен глава заяви, че ако съществуващия в момента режим падне, то това ще способства за засилване позициите на Ал Кайда в страната.