В Харков и най-близките населени места все още няма цифров ефирен телевизионен сигнал , каза началникът на областната администрация Олег Синегубов, цитиран от Би Би Си.

В понеделник руските военни атакуваха телевизионната кула на града. Според Синегубов тя е била ударена от ракета Х-59. Руската страна не коментира официално удара.

"Общата височина на кулата преди удара е 250 метра. Ударът е бил на височина около 140 метра. Нанесени са щети на технически помещения. Експерти анализират степента на щетите на телевизионното оборудване", пише в телеграм-канала на губернатора на Харковска област.

Той уточни, че жителите на Харков могат да използват кабелна и сателитна телевизия. Радиото, интернет и мобилните комуникации също работят, добави Синегубов.

Украински и руски медии и руски блогъри разпространиха снимки и видеа на повредената телевизионна кула, която частично се срути в резултат на удара. Руските източници се опитаха да оправдаят удара, като твърдят, че украинските сили са инсталирали оборудване за комуникация и координация на противовъздушната отбрана на кулата.

Те намекнаха, че руските сили са опитали подобни удари срещу кули в няколко области няколко пъти, включително през март 2022 г.

Руските сили по-специално удариха телевизионна кула в град Киев на 1 март 2022 г., малко след като започна войната в Украйна. Кремъл може да възнамерява да припомни първите седмици от войната, за да създаде паника сред украинците по време на друг труден момент.

ISW: Русия търси с всички средства победата в Харков

ISW: Русия търси с всички средства победата в Харков

Докато Киев очаква важна военна помощ от ЕС и САЩ, Москва използва хибридни атаки, за да всява паника в армията и населението