Дясноцентристките християндемократи и Зелените в Германия станаха победители на важни избори в неделя, които вероятно ще предизвикат напрежение в коалиционното правителство на канцлера Олаф Шолц, коментира "Политико".

Според прогнозите за вота в Северен Рейн-Вестфалия, най-многолюдната германска провинция, Християндемократическият съюз (ХДС) на досегашния премиер на провинцията Хендрик Вюст е на първо място с 35,7% от гласовете. Това би означавало ръст от 2,7 процентни пункта в сравнение с последните избори през 2017 г. и силен тласък за ХДС на национално равнище, където партията беше изтласкана в опозиция миналата година след 16 години управление на Германия под ръководството на Ангела Меркел.

Социалдемократите (СДП) на канцлера Шолц, които сега управляват на национално ниво в коалиция със Зелените и либералните Свободни демократи (СвДП), се провалиха с опита си да заемат първото място в Северен Рейн-Вестфалия. Според прогнозите на обществената телевизия WDR SPD се класира на второ място с 27% - исторически лош резултат за партията, която никога не е падала под 30% в западната германска провинция от края на Втората световна война насам.

Най-големият победител на изборите са Зелените, които според прогнозите почти утрояват резултата си - от едва 6,4 процента през 2017 г. до 18,1 процента.

"Това е огромен, огромен мандат за нас", заяви водещият кандидат на Зелените Мона Нойбаур.

За разлика от тях, СвДП, която управляваше в Северен Рейн-Вестфалия в коалиция, водена от ХДС, според прогнозите ще загуби 7 процентни пункта и ще заеме едва четвърто място с 5,5 процента - катастрофален резултат, който едва надхвърля 5-процентната бариера, необходима за влизане в парламента. Крайнодясната Алтернатива за Германия получи 5,6 процента от гласовете.

Резултатите са поражение и за Шолц, чиито социалдемократи само преди седмица претърпяха поражение в северната провинция Шлезвиг-Холщайн. Шолц се включи лично в предизборната кампания в Северен Рейн-Вестфалия, като се появи на плакати заедно с водещия кандидат на СПД Томас Кутшати и говори на заключителния митинг на партията в Кьолн в петък - пряка роля, която превърна вота в своеобразен миниреферендум за лидерството на Шолц шест месеца след избирането му за канцлер.

Шолц е обвиняван в страната и в чужбина, че е бил твърде колеблив в подкрепата си за Украйна срещу руската агресия и че не е обяснил добре причините за своето нежелание.

Гласуването в Северен Рейн-Вестфалия по традиция се смятат за "мини федерални избори" поради броя на населението на провинцията - близо 18 милиона души, което представлява всеки пети жител на страната. Освен това провинцията притежава значителна политическа и икономическа власт. Нейните регионални партийни клонове са големи играчи на национално ниво. През миналата година брутният вътрешен продукт на провинцията възлиза на 733 млрд. евро - повече от този на Турция, Швеция и Швейцария.