Американският държавен секретар Хилари Клинтън се срещна с тримата президенти на Босна и Херцеговина.

Клинтън започна Балканската си обиколка в Сараево.

Държавният секретар на САЩ изрази позицията, че Вашингтон очаква всички области да работят в посока на единственото възможно бъдеще на Босна и Херцеговина.

На срещата са обсъдени въпросите около евроатлантическата интеграция и реформирането на конституцията на страната.

"Тази държава трябва да дава повече на своите граждани, прокарвайки реформи, които ще променят ключови сектори, ще привлекат чуждестранни инвестиции и ще направят правителството по-функциониращо и отговорно.", е заявила Клинтън.

„Тези промени са необходими не само за нейно собствено добро, но и за амбицията за присъединяване към ЕС."

По-късно днес Хилари Клинтън ще пристигне в Белград, като се очаква тя да посети и Прищина.

САЩ са една от 70-те страни, признали независимостта на Косово и очакват и други страни да сторят това. Клинтън пристига в Прищина след изненадващата оставка на косовския президент Фатмир Сейдиу. Тя ще посети и района на Грачаница, населен предимно със сърби.

Според съобщенията от Вашингтон Клинтън ще  изрази пред сръбското ръководство  силната  подкрепа на САЩ  за  процеса на евроинтеграция  на Сърбия.

Сръбският заместник-министър председател и вътрешен министър Ивица Дачич заяви, че полицията е готова за посещението на високопоставения гост.

За опазването на сигурността й ще бъдат включени голям брой полицаи.

* Президентите на Босна и Херцеговина са трима души (бошняк, сърбин и хърватин), които се сменят на ротационен принцип на всеки 4 години.

Те се избират от народа (Федерация Босна и Херцеговина  избира бошняка и хърватина, а Република Сръбска избира сърбина).