Тя изчезна веднага след изборите. Скри се "в гората". Наскоро обаче се завърна. И може да стане истински опасна за Доналд Тръмп. Защото с три думи изрази съкровения порив на милиони американци, констатира Дойче веле.

На 8 ноември 2016 светът на Хилари Клинтън се срина. Случи се онова, което нито самата тя, нито мнозина други можеха да си представят: кандидатката на демократите загуби изборите. За президент на САЩ беше избран Доналд Тръмп. Клинтън мълча цял ден, преди да се сбогува с мечтата си. "Трябва да приемем този резултат и да гледаме към бъдещето. Доналд Тръмп е нашият президент. Дължим му откритост, както и шанса да води страната", каза тя.


Стига разходки в гората!

От този момент нататък Хилари се превърна в частно лице. И се скри. Два дни след изборите я видяха да се разхожда в гората със съпруг и куче. Частната снимка, увековечила случайната среща на млада жена и дъщеря й с Хилари Клинтън, вдигна шум в медиите. След това - пак тишина. Кратки благопожелания в Туитър по случай Деня на благодарността и после за Коледа. На церемонията по встъпването в длъжност на Доналд Тръмп Хилари Клинтън стоеше на трибуната с безизразно лице. Ден по-късно милиони участници в Женския марш протестираха срещу Тръмп. Това сякаш събуди Хилари Клинтън, която недвусмислено се обяви срещу забраната за влизане в САЩ на граждани от седем мюсюлмански страни. Последваха още изяви.

Стига разходки в гората, пошегува се самата тя. Била се оттеглила, за да размисли какво става оттук насетне. Но Тръмп и неговата политика не й позволяват да мълчи повече. Ще пише книга за изборната си борба. Сама признава, че това е болезнен процес.

Но половин година след изборите вече е наясно за бъдещата си роля. "Отново съм гражданка, активистка и част от съпротивата", казва тя.


Няма да разбере, няма да приеме

Хилари Клинтън продължава да смята, че причина за поражението й на изборите са разследванията на скандала с нейните имейли. Броени дни преди изборите тогавашният директор на ФБР Джеймс Ками оповести, че подновява разследването, а малко след изборите отново го спря: нямало причина за повдигане на съдебно обвинение. За самата Хилари Клинтън няма съмнение кой ѝ е попречил да влезе в Белия дом: "Бях на път да спечеля до момента, в който Ками направи съобщението и после се появиха публикациите в руския Уикилийкс. Това изплаши хора, които бяха готови да гласуват за мен", казва Клинтън.

Тя е далеч от мисълта, че не е успяла да усети настроенията в страната. Очевидно това е част историята на поражението ѝ, която никога няма да разбере и да приеме.


Тя може да стане опасна за Тръмп

В средата на май Хилари Клинтън окончателно се завърна на сцената. Тя основа нова политическа организация - "Onward together" ("Заедно напред"). Целта: да се подкрепят граждански инициативи и организации, които оказват съпротива срещу Тръмп и поощряват политическия ангажимент. Добрата новина: Хилари се държи в сянка и дава път на другите, оказва им подкрепа. Ако не иска да я възприемат като пречка по пътя към бъдещето, тя не бива да излиза на преден план. Защото за мнозина Хилари Клинтън олицетворява миналото.

Но въпреки това само с три думи, с призива си към съпротива, упорство и ангажимент, тя съумя да изрази съкровения порив на милиони американци.