Няколко хиляди хървати, включително съпругата на министър-председателя, шестваха по улиците на столицата Загреб, обявявайки се срещу абортите, пораждайки опасения сред правозащитни организации заради евентуална забрана на абортите, наложена от консервативните управляващи, отбелязва „Франс прес”.

Местната полиция уточнява, че около 7 хил. души са взели участие в първата по рода си в Хърватия демонстрация под наслов „Марш за живот”, която е била организирана от католически и консервативни групи с цел да се подчертае „неотменимото достойнство на живота от зачатието до естествената смърт”.

„Хората са от цяла Хърватия, дошли да покажат, че са за живота, семейството и Хърватия”, изтъква Желка Маркич, която е един от организаторите на проявата.  

Съпругата на премиера Тихомир Орешкович – Саня, също взе участие в шествието по улиците на Загреб. „Всеки разумен човек трябва да подкрепи инициативата „Марш за живот”, посочила тя.

Пеейки популярни национални и религиозни песни, шестващите – сред тях католически монахини и свещеници – развяваха хърватски знамена и държаха балони в червено, бяло и синьо в цветовете на националния флаг.

В същото време около 300 души се събраха на демонстрация в центъра на хърватската столица в подкрепа на избора. Проявата е била организирана от граждански активисти.

Защита на правото на избор”, пишеше на гигантски транспарант над импровизираната сцена на централния площад.  

Според Бояна Генов, която е активист за защита на правата на жените, единствената цел на инициативата „Марш за живот” била отнемане от правата на жените, като Генов настоя законодателството на страната относно абортите, че трябва да бъде защитено.  

Близо 90% от населението на Хърватия, което наброява около 4,2 млн. души, са римокатолици, като Католическата църква играе важна роля в обществото.