Хиляди американци протестираха срещу отношението на президента Доналд Тръмп към промените в климата, предаде Би Би Си.

Акцията, която се проведе в няколко града, беше организирана във връзка със 100-те дни от управлението на Тръмп.

Във Вашингтон демонстрантите планираха да обкръжат Белия дом. Президентът обаче не беше там, тъй като отбеляза първите си 100 дни на митинг на свои привърженици в Пенсилвания.

Организаторите на акцията, която само във Вашингтон събра 15 хиляди души, изразиха несъгласието си с отношението на президентската администрация към проблемите на климата.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Морето се надига, ние също", "Направете Америка отново мислеща", "Няма планета Б".

"Искаме да им кажем, че се уморихме да гледаме как децата ни умират от астма. Уморихме се да виждаме хора, страдащи от рак, предизвикан от въглищен прах. Уморихме се от покачването на морското равнище." - заяви преподобният Лео Удбъри от Южна Каролина.

Още по време на изборната си кампания Тръмп обеща да денонсира Парижкото споразумение за климата, което беше подписано от САЩ през април 2916 г.

По думите му, то фактически е едностранно и неизгодно за Съединените щати, тъй като Китай, който е на първо място по изхвърляне на парникова газове в атмосферата, не изпълнява ангажиментите си по документа.

Припомняме, Тръмп отмени приетите от предшественика му Барак Обама мерки за борба с климатичните промени.