Бойците на Хизбула няма да се разоръжат и вероятно ще продължат да внасят оръжие от чужбина, обяви Абдула Сафиедин, представител на ливанската шиитската групировка в Иран, цитиран от АФП.

"Разоръжаване няма да има, в резолюцията на ООН няма подобно искане", подчертава Сафиедин в интервю за иранския ежедневник "Шарг", цитиран от БТА.

Сафиедин подчертава също, че след като ливанската армия не е способна да защити страната, това трябва да направи Хизбула.

Припомняме, че в резолюция 1701 на ООН, с която на 14 август бяха спрени бойните действия между Израел и Хизбула в Ливан, са заложени решения и споразумения "които изискват всички въоръжени групи в Ливан да се разоръжат".
Тя призовава също за съставяне на "зона, свободна от всякакъв въоръжен персонал" в Южен Ливан, където бойците от шиитската партия имат силни позиции.

Сафиедин обаче обяснява в днешното си интервю, че движението няма да премести нито една от своите части, тъй като, по думите му, Хизбула се състои от жителите на Южен Ливан, които не биха могли да бъдат експулсирани.

От АФП коментират, че Хизбула е единствената ливанска групировка, която не се е разоръжила. Освен това нейният водач Хасан Насрала изключи незабавното й разоръжаване, уверявайки, че това няма да е пречка за прилагането на резолюция 1701.

Според документа на ООН различните страни трябва да вземат всички мерки, за да възпрепятстват продажбата или доставката на оръжие на всеки друг освен ливанската държава.

От друга страна обаче Сафиедин изказва мнение, че ако възникне необходимост, в която обаче той се съмнява, има възможност за внасяне на оръжие в Ливан.

"Ще защитим всяко парче от земята си и ако ситуацията се промени и ливанската армия заеме мястото на Хизбула, ще намерим други средства да защитаваме Ливан, изтъква

Сафиедин. Той споменава и че е възможно в бъдеще организацията да наблегне в по-голяма степен на политическата си роля, отколкото на военната.