Израел атакува щабквартирата на Хизбула в южен Бейрут. Обект на нападението бе лидерът на групировката Хасан Насрала.

Представители на групировката обявиха, че са били атакувани домът и офисът на лидера им, но че той е невредим, съобщи СиЕнЕн.

В отговор Насрала обяви открита война.

Искате открита война и ще има има открита война!... Вие избрахте открита война, заяви Хасан Насрала по телевизията на Хизбула след нападението.

Междувременно израелският премиер Ехуд Олмерт даде зелена светлина за нови нападения в Ливан, предаде БТА. Олмерт е одобрил списък с цели, свързани с движението Хизбула, което отвлече двама израелски войници.

Условията, поставени от Олмерт за спиране на сблъсъците, са освобождаване на пленените войници, прекратяване на обстрела по израелски градове и прилагане от ливанските власти на резолюция 1559 на Съвета за сигурност за разоръжаване на групировката на ливанска територия.

В момента Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно по ситуацията в Ливан.
Специалният пратеник на Ливан Нухад Махмуд предупреди, че израелските атаки няма да разрешат, а допълнително ще усложнят ситуацията, предаде АП.
Посланикът на Израел в Съвета заяви от своя страна, че страната му няма друг избор освен да реагира на непредизвиканото нападение на Хизбула.

По-рано израелската армия отново обстрелва пистите на летището в ливанската столица и разруши главни пътища в страната, включително международния път Бейрут –Дамаск, където в 20 километров участък бяха разрушени четири моста.

Продължава и блокадата на ливанските пристанища, която Израел наложи вчера.

При ударите срещу Бейрут бяха взривени цистерни за гориво в една от основните електроцентрали в града.

В същото време бойци отново обстрелваха израелски градове, редица населени места в северен Израел бяха ударени.

Броят на жертвите от началото на сблъсъка достигна 73 цивилни в Ливан и 10 в Израел, предаде АП.

Припомняме, Израел заплаши да унищожи лидера на Хизбула Хасан Насрала.

"Насрала си избра съдбата," обяви израелският вътрешен министър Рони Барон по националното радио. "Ние ще си разчистим сметките с него, когато му дойде времето, подчерта министърът.