Британският премиер Тони Блеър обяви, че се надява в близките няколко дни Съветът за сигурност да приеме резолюция за Ливан, в която да се призовава за незабавно прекратяване на огъня.

На редовната си пресконференция на Даунинг Стрийт Блеър подчерта, че съществуват само незначителни различия между страните, включени в разрешаването на конфликта и че очаква в най-скоро време резолюцията да бъде поставена на масата на ООН.

Моментът е критичен, но мисля, че различията, които остават, са много малко, добави Блеър, цитиран от БиБиСи.

Британският премиер обясни, че се надява не само огънят да бъде спрян и от двете страни, но и да се намери начин, с който да се гарантира сигурността в Ливан в средносрочен и дългосрочен план.

Лесно може да отправим призив за незабавно прекратяване на огъня и от двете страни, но причината на конфликта е, че Хизбула действаше извън контрола на ливанското правителство и това е въпросът, който трябва да бъде решен, категоричен бе Блеър.

САЩ, Великобритания, Франция и другите страни работят за постигането на споразумение за резолюция на ООН за прекратяване на огъня в Близкия Изток. Смятам, че скоро ще имаме такава, която само в рамките на няколко дни ще бъде одобрена, добави още Блеър.

В речта си на Даунинг Стрийт британският премиер разкритикува коментарите на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, свързани с унищожаването на Израел и обясни, че те изобщо не помагат. „Ако искаме резолюция - страни като Иран и Сирия трябва да помогнат за нейното на изготвяне, а не да пречат.," добави Блеър.

От БиБиСи коментират, че отказът на Блеър да се присъедини към призива за незабавно спиране на огъня в Близкия Изток му навлече критиките дори на съпартийци от Лейбъристката партия.

Блеър настояваше и двете страни в конфликта- и израелската армия, и групировката Хизбула да прекратят огъня, след което веднага да последва прилагането на дългосрочен план за премахване на причините, водещи до конфликта.