Днес лидерът на Хонконг Джон Лий призова британските власти за пълна информация за арестите на тримата мъже, включително мениджър в правителствена служба на Хонконг във Великобритания, които бяха обвинени в подпомагане на външното разузнаване на Хонконг. Това предават от Reuters.

Изпълнителният директор цитира изявление на китайското посолство в Лондон, в което се отхвърля това, което то нарича "изфабрикуване от страна на Обединеното кралство" по случая и "неоснователно обвинение" срещу правителството на Хонконг.

Посолството в британската столица смята, че случаят може да застраши отношенията между Китай и Великобритания на фона на продължаващото напрежение заради мащабните репресии срещу националната сигурност в Хонконг.

Тримата мъже са обвинени в подпомагане на чуждестранна разузнавателна служба между декември 2023 г. и май 2024 г., като са се "съгласили да предприемат събиране на информация, наблюдение и измама" във Великобритания, според обвиненията, повдигнати в съда.

Срещу тях е повдигнато обвинение и за извършване на "чуждо вмешателство" чрез принудително проникване в британско жилище. Тези престъпления са описани в Закона за националната сигурност на Великобритания, в който миналата година са били допълнени нови мерки срещу чужди заплахи, включително шпионаж и намеса. Обвиненията не посочват конкретна хонконгска разузнавателна служба.

Хонконг арестува първия европейски гражданин по новият закон за сигурност

Хонконг арестува първия европейски гражданин по новият закон за сигурност

Той е обвинен в публикуване нa призиви за отцепване на Хонконг и антикитайско съдържание в социалните медии

В изявление пред медиите ден след като мъжете се явиха в британския съд лидерът на Хонконг потвърди, че единият от мъжете, Бил Юен, е бил негов съученик от университета. Обвиняемият е посочен като офис мениджър на Хонконгския икономически и търговски офис (HKETO) в Лондон - позиция, която Лий потвърди днес.

Другият мъж, 38-годишният Питър Уай, е с двойно британско и китайско гражданство. Той е офицер от граничните сили на Великобритания и управлява собствена частна охранителна фирма. Третият обвиняем, Матю Трикет, е бивш кралски морски командос и ръководи частна охранителна фирма.

Юен, Уай и Трикет засега не са дали коментар по случая.

Те са изправени пред максимална възможна присъда от 14 години за всяко обвинение. Допълнително, мъжете не са били помолени да представят признания, като следващото им явяване пред лондонския съд Old Bailey е на 24 май. Мъжете са пуснати под гаранция, но имат полицейски час и ограничения за пътуване.

Джон Лий защити работата на HKETO, която има 14 офиса в световен мащаб, включително в САЩ, Великобритания, Германия, Австралия и Канада. По негови думи тяхната дейност е от полза за търговията и е донесла икономически ползи.

От Reuters припомнят, някои задгранични хонконгски групи, американски конгресмени и Конгресно-изпълнителната комисия за Китай са прокарали законопроект, наречен Закон за сертифициране на икономически и търговски офиси в Хонконг. Те предлагат премахване на дипломатическите привилегии от такива офиси, заявявайки, че са бази за китайско влияние върху дейности на чужда територия.

Властите в Хонконг са отрекли офисите да участват в политически дейности.

"Всеки опит за намеса в работата на офисите на ETO на различни места ще бъде срещу свободната търговия и свободната икономика и ще навреди на икономиките на страните, които се опитват да направят лоши неща на операциите на офисите на ETO", категоричен е Джон Лий.

Двама британци отиват на съд за шпионаж в полза на Китай

Двама британци отиват на съд за шпионаж в полза на Китай

Те са обвинени в предоставяне на секретна информация на чужда държава чрез придобиване, събиране, записване и др.