Португалец стана първият европейски гражданин, вкаран в затвора съгласно наложения от Китай Закон за националната сигурност в Хонконг, пише BBC.

Джоузеф Джон, известен също като Уонг Кин-чунг, притежава португалски паспорт и жителство в Хонконг и преди това е бил базиран в Обединеното кралство.

Той беше арестуван за публикуване нa призиви за отцепване на Хонконг и антикитайско съдържание в социалните медии, след като се върна в Хонконг, за да посети семейството си през 2022 г.

През февруари той беше осъден за "отцепване" и в четвъртък осъден на пет години затвор.

Съгласно закона, застъпничество за отцепване на Хонконг от Китай, се счита за престъпление.

41-годишният Джон преди това е бил ръководител на малко известна група, наричаща себе си "Партията на независимостта на Хонконг", където управлява акаунтите на групата във Facebook и други социални медии, както и уебсайт, регистриран в Обединеното кралство.

Групата се застъпи за чуждестранна намеса в управлението на Китай над Хонконг след продемократичните протести през 2019 г.

В резултат на репресиите на Пекин срещу протеста, групата призова "Обединеното кралство и САЩ да изпратят войски в Хонконг" с онлайн публикации за петиции за чуждестранна намеса и групово финансиране за независима армия на Хонконг.

Той се призна за виновен в "подстрекаване към отцепване" през февруари.

В процеса на присъдата си в четвъртък съдия Ърнест Лин каза, че Джон е "изкривил историята, демонизирал Китай и е призовал чужди държави да унищожат Хонконг и Китай с политически или просто насилствени средства".

Хонконг прие нов закон за националната сигурност

Хонконг прие нов закон за националната сигурност

Законът наказва държавна измяна, саботаж, бунт, кражба на държавни тайни и шпионаж

Той беше осъден на пет години - задължителният минимум, който сега се дава на "сериозни" дела по Закона за националната сигурност. Това се превърна в новия правен стандарт, установен на територията през последните години.

Джон вече беше държан в ареста в продължение на 16 месеца - след като му беше отказано освобождаване под гаранция като обвиняем по Закона за националната сигурност. Вече е стандартна практика в Хонконг да се отказват права на освобождаване под гаранция на обвинените по силата на закона, казват правни експерти.

Португалски консулски служители, както и представители на Европейския съюз бяха в окръжния съд на Хонконг в четвъртък.

Португалски служители казаха, че по време на задържането на Джон им е бил отказан достъп до него.

Съобщава се, че жители на Хонконг с двойно гражданство не са могли да получат чуждестранна консулска помощ, тъй като властите на града прилагат правилата за китайска националност. Пекин не позволява двойно гражданство.

Смята се, че Джон е първият гражданин с двойно гражданство и първият чужд гражданин, вкаран в затвора съгласно Закона за националната сигурност на Пекин, който беше наложен в отговор на масовите протести, които разтърсиха Хонконг през 2019 г., където демонстранти протестираха срещу засиленото управление на Китай и призоваха за по-големи демократични права.

Китай скастри Япония и Филипините след срещата им със САЩ

Китай скастри Япония и Филипините след срещата им със САЩ

Пекин се противопоставя на коментарите за "нарастваща заплаха"