Повече от 1000 души се събраха в дъжда в парк във финансовия квартал на Хонконг с лозунги за демокрация, предаде "Ройтерс".

Сред протестиращите има млади и възрастни хора, носещи черни и тюркоазени хирургически маски, за да скрият самоличността си.

Недоволстващите заявяват, че виждат несправедливост и няма да спрат, въпреки че правителството ги игнорира.

Хонконг е объркан от протести от повече от шест месеца, предизвикани от вече изтегления законопроект, който би позволил екстрадиция в континентален Китай, където съдилищата се контролират от Комунистическата партия.

Оттогава демонстрациите се превърнаха в по-широко демократично движение и отново станаха по-конфронтационни през последните дни с полицията в сблъсъци с протестиращи в няколко търговски центрове и оживени туристически зони.

Протестиращи в Хонконг настояват търговците да се върнат в континенталната част на Китай

Протестиращи в Хонконг настояват търговците да се върнат в континенталната част на Китай

Задържани до момента са 14 души

Вчера се стигна до арести на дузина протестиращи, които настояваха търговците на дребно да се върнат континенталната част на Китай.

През следващите няколко дни се планират още протести, включително отброяване до Нова година и поход на 1 януари, който може да привлече голяма тълпа.

Протестиращите са ядосани от това, което смятат за засилено месиране от страна на Пекин в свободите, обещани на бившата британска колония, когато тя се върна към китайското управление през 1997 г.

Китай отрича да се намесва, заявявайки, че е ангажиран с формулата "една държава, две системи" и обвинява чуждестранните сили в разпалване на вълнения.

Хонконг в хаос – протестиращи с лъкове и стрели се бият с полицията

Хонконг в хаос – протестиращи с лъкове и стрели се бият с полицията

Дните на недоволство, които започнаха със стачки в понеделник, се очаква да продължат