Нов уикенд на антиправителствено напрежение в Хонконг. Полицията се бори с протестиращите, които преминаха през търговски център с настояване търговците от континенталната част на Китай да напуснат територията, предаде "Асошиейтед прес"

Протестът в Шън Шуй, близо до границата с Хонконг с континенталната част, беше част от усилията за оказване на натиск върху правителството чрез нарушаване на икономическата активност.

Около 100 протестиращи преминаха през мола и викаха: "Освободете Хонконг!" и "Върнете се в континенталната част!"

Полицията постави белезници на някои протестиращи. Един от офицерите е изстрелял и лютив спрей по протестиращите и репортери. Задържани до момента са 14 души.

Протестите, които започнаха през юни заради предложения закон за екстрадиция, се разпространиха, като включиха искания за повече демокрация и други оплаквания.

Предложеният закон беше отменен, но протестиращите искат оставката на лидера на територията на територията Кари Лам и други промени.

Хората се оплакват, че правителството на Пекин и Лам ерозира автономията и гражданските свободи в западния стил, обещани на Хонконг, когато бившата британска колония се завърна в Китай през 1997 г.

Хонконг, който няма данък върху продажбите и репутация на истински продукти, е популярен сред китайските търговци, които купуват стоки за препродажба в континенталната част.

Шън Шуй беше мястото на сблъсъците между полицията и демонстрантите през юни.

По-рано тази седмица протестиращите разбиха прозорци в търговските зони по време на коледния празник. Някои се биеха с полицията.

От понеделник до четвъртък са арестувани общо 336 души, някои от които са на 12 години, според полицията. Това доведе общия брой на арестуваните за шест месеца протести до близо 7000.

Протестиращите са повредили метростанции, банки и други обществени съоръжения.