Китай привика японски и филипински дипломат, за да изрази загриженост и недоволство от негативните коментари по свой адрес, излъчени по време на срещата на върха на лидерите на Съединените щати, Япония и Филипините, съобщава "Ройтерс".

Съединените щати и техните съюзници, сред които Япония, изграждат своите военни сили, за да се противопоставят на "нарастващата заплаха" от Китай в райони като Южнокитайско море и около Тайван.

На срещата на върха тази седмица във Вашингтон лидерите на трите страни обсъдиха агресивните действия на Китай в спорното Южнокитайско море и обявиха широк набор от споразумения за засилване на сигурността и икономическите връзки.

"Силно осъждаме и категорично се противопоставяме на изявленията", заяви говорителят на китайското външно министерство Мао Нин.

Филипините готвят споразумение за Южнокитайско море със САЩ и Япония

Филипините готвят споразумение за Южнокитайско море със САЩ и Япония

Маркос също ще проведе двустранна среща с Байдън преди срещата между тримата лидери.

Китай категорично се противопоставя на политиката за малки групи на тези страни и на всякакви действия, които подбуждат и нагнетяват напрежение, добави тя и посочи, че Пекин е против формирането на изключителни кръгове в региона.

От китайското МВнР отбелязват, че служителят на ведомството Лиу Джинсон се е срещнал със служителя на японското посолство Акира Йокочи, за да направи "тържествени изявления" относно негативните коментари в знак на сериозната загриженост и силното недоволство на Китай.

Президентът на САЩ Джо Байдън и японският министър-председател Фумио Кишида изложиха поредица от проекти - от ракети за съвместно разработване до пилотирани кацания на Луната - като същевременно осъдиха ескалиращото поведение на Китай в района на Южнокитайско море.

Двамата обявиха и планове за надграждане на двустранния военен съюз, включително военното командване на САЩ в Япония и повече съвместно разработване на оборудване в областта на отбраната.

В отделна среща на върха с филипинския президент Фердинанд Маркос-младши Байдън предупреди срещу действията на Пекин в Южнокитайско море.

САЩ разкритикуваха силовите действия на Пекин в Южнокитайско море

САЩ разкритикуваха силовите действия на Пекин в Южнокитайско море

Китай се опитва да спечели териториално пространство чрез сила