Действията на Китай в Южнокитайско море са пример за опита му да спечели териториално пространство чрез сила и дестабилизираха региона. Това заяви адмирал Джон Акуилино, командир на Индо-тихоокеанското командване на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Филипините и Китай имаха поредица от морски сблъсъци, включително с използване на водни оръдия, както и остра размяна на реплики, която породи опасения от ескалация в морето.

По думи на Акуилино действията на Китай срещу Филипините, особено при Втората Томасова плитчина, са "опасни, незаконни и дестабилизират региона".

Той призна, че е "силно загрижен от случващото се при Втората Томасова плитчина", където физическите действия на китайската брегова охрана и риболовен кораб доведе до шестима ранени моряци.

"Какво следва и докъде са готови да стигнат в тази област?", запита Акуилино.

Той отбеляза, че подобни действия от Китай се наблюдават и на други места в региона, включително в Япония и Малайзия.

Филипините искат преговори с Китай за намаляване на напрежението в Южнокитайско море

Филипините искат преговори с Китай за намаляване на напрежението в Южнокитайско море

Тази седмица ще има среща на върха във Вашингтон

"Не става въпрос за изолиран случай, а за това, че Китайската народна република се опитва да спечели териториално пространство едностранно чрез сила", подчерта американският адмирал.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море и твърди, че отговорите му са били подходящи предвид филипинското посегателство.

Акуилино отчете, че има положително движение в отношенията между САЩ и Китай, откакто лидерите на двете страни са провели разговор, без никакви обезпокоителни морски взаимодействия между САЩ и Китай оттогава.

Китай предупреди Филипините: Отношенията ни са на кръстопът

Китай предупреди Филипините: Отношенията ни са на кръстопът

Пекин призова Манила да спазва ангажиментите си в Южнокитайско море

Той обаче се опасява, че това разведряване е временно, тъй като Китай се опитва да стабилизира икономиката си.

Акуилино изрази загриженост и относно "синхронизирането" между Русия и Китай и Русия и Северна Корея.

По отношение на тихоокеанските острови той отбеляза, че Китай упражнява икономическа принуда и допълни, че Австралия и САЩ работят съвместно, за да се съсредоточат върху увеличаването на помощта за развитие на региона, включително Соломоновите острови, които са сключили пакт за сигурност с Китай.

"Увеличеното военно присъствие в този регион е пряка заплаха за Австралия, тъй като се отнася до отбраната на страната, като не поставя и САЩ в добра позиция", посочи Акуилино.