Началникът на Главното управление на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов очаква руските настъпателни операции да се засилят в края на пролетта и началото на лятото и то в посока Донбас. Това каза той в интервю за германския ARD, излъчено на 7 април. Руските сили вероятно ще се опитат да настъпят към Часов Яр (западно от Бахмут) и в посока Покровск (около 43 км северозападно от Авдеевка).

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за CBS News от 28 март, че голямата руска офанзива може да започне в края на май или юни.

ISW наскоро забеляза, че руските сили са засилили темпото на своите офанзивни операции, включително чрез провеждане на грубо подсилено механизирано нападение с размер на рота към Часов Яр. Институтът също така продължава да счита, че руската армия изглежда успешно смекчава вероятно увеличените загуби на жива сила и техника.

Зеленски и високопоставени украински военни наскоро предупредиха, че забавянето на военната помощ от съюзниците е принудило Украйна да отстъпи инициативата на бойното поле на Русия. ISW продължава да оценява, че заради забавянето украинските сили вероятно ще трябва да вземат трудни решения.

Това се посочва в дневния анализ на "Института за изследване на войната" (ISW).

И Москва, и Киев готвят офанзива през 2024 г.

И Москва, и Киев готвят офанзива през 2024 г.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната

Руският външен министър Сергей Лавров ще се срещне с китайски официални лица в Китай на 8 и 9 април. Руското министерство на външните работи (МВнР) заяви, че двамата ще обсъдят двустранното сътрудничество и "горещи теми", включително войната в Украйна.

Срещата се провежда на фона на западните предупреждения, че Китай все повече помага на руската отбранителна промишлена база и дори предоставя на Русия разузнавателна информация.

Столтенберг: Срещу НАТО се изправя "алианс на авторитарните сили"

Столтенберг: Срещу НАТО се изправя "алианс на авторитарните сили"

Йенс Столтенберг настоява за дългосрочен план за подкрепа на Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред BBC на 6 април, че Китай подкрепя руската военна икономика.

Bloomberg цитира на 6 април неуточнени източници, които са заявили, че подкрепата на Китай за Русия се е "задълбочила" напоследък.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е информирал европейски съюзници за подкрепата на Китай и ги е помолил да говорят директно по въпроса.

Съобщава се, че руските сили продължават системно да използват забранени химически оръжия в Украйна по цялата фронтова линия. The Telegraph публикува разследване на системното използване на руски химически оръжия в Украйна и установи, че украински войници съобщават за почти ежедневни руски атаки, използващи гранати K-51 с CS-газ - агент за борба с безредиците, който причинява вредно, но не непременно смъртоносни ефекти и това е забранено от Конвенцията за химическите оръжия, която Русия е подписала.

Украински войници казаха пред Telegraph, че тези атаки не са незабавно инвалидизиращи, но обикновено предизвикват паника в украинските позиции, които руските сили се опитват да използват, когато извършват атаки.

FT: Блинкън предупредил съюзниците, че Китай въоръжава Русия

FT: Блинкън предупредил съюзниците, че Китай въоръжава Русия

НАТО и ЕС търсят отговор на заплахата

Съобщава се, че украински командир близо до Роботине, Запорожка област, е заявил, че войниците в неговата част редовно носят противогази поради високата честота на руските атаки на CS в района.

The Telegraph съобщи, че има непотвърдени съобщения, че руските сили са използвали хлор, хлоропикрин и вероятно дори вещества с циановодород срещу украинските сили.

Командването на украинските сили за поддръжка заяви на 5 април, че украинските сили са регистрирали 371 случая на руски сили, използващи боеприпаси, съдържащи химически вещества само през март 2024 г. и 1412 случая на използване на химически оръжия между февруари 2023 г. и март 2024 г.

Руската 810-а морска пехотна бригада признава във вече изтрит пост, че елементи от бригадата умишлено са използвали гранати К-51 с газ CS срещу украински позиции близо до Кринки на източния (левия) бряг на Херсонска област през декември 2023 г.

Руски официални лица обвиниха Украйна, че е нанесла серия от удари с дронове срещу окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) на 7 април, но Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не приписа отговорност за ударите.

Представители на АЕЦ-а от руските окупационни власти твърдят, че други украински дронове по-късно са ударили зоната на товарното пристанище и купола на 6-ти енергиен реактор, което не е довело до никакви критични щети или жертви.

Русия обвини Украйна в нападение с дронове срещу Запорожката АЕЦ
Обновена

Русия обвини Украйна в нападение с дронове срещу Запорожката АЕЦ

Украйна съобщи за руски обстрел на Запорожие - най-малко трима души са загинали

Руските официални лица призоваха международната общност да осъди Украйна за "ядрен тероризъм".

Генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси заяви, че руските власти в АЕЦ са информирали експертите му, че дрон е детонирал и че докладът е в съответствие с наблюденията на Агенцията.

Гроси не уточни страната, отговорна за удара с дрона, и призова двете страни да се въздържат от подобни действия, за да не "застрашават ядрената безопасност".

Руските власти многократно са се опитвали да принудят международните организации да ги легитимират.

Украинският главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски открито осъди и предприема действия след съобщенията, че членове на Службата за сигурност на Украйна може целенасочено да са сплашвали украински журналист, разследващ корупция в SBU, като са изпратили на журналиста проект за призовка. Украинското издание Slidstvo.Info заяви на 6 април, че някои служители на СБУ може да са инструктирали служители на службата за военна регистрация и набор да връчат призовка на журналист на Slidstvo.Info, който е разследвал корупция в отдела за киберсигурност.

Сирски: Обстановката на фронта е тежка, на места постигаме тактически успехи

Сирски: Обстановката на фронта е тежка, на места постигаме тактически успехи

Русия атакува с пехота на вълни, заяви той

Сирски осъди докладвания скандал със сплашване, осъди всички опити на украински военни да тормозят или по друг начин да компрометират почтеността на журналисти и нареди официално разследване по въпроса на 7 април.