По време на срещите си с представители на Европейския съюз и НАТО тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ги е предупредил, че Китай подпомага руския отбранително-промишлен комплекс (ОПК) "в тревожни мащаби" и предоставя "инструменти, материали и технически опит", съобщиха за Financial Times източници, запознати с дискусиите.

Блинкън заяви, че помощта на Пекин е особено насочена към производството на оптично оборудване и ракетно гориво в Русия, както и към космическия ѝ сектор, който според него "заплашва други държави", съобщиха източниците на вестника.

Държавният секретар е изразил загриженост относно Китай на всяка среща на външните министри на НАТО в сряда и четвъртък, съобщи източникът на FT.

"Предупрежденията бяха недвусмислени. Имаше промяна и тя се усети... Това беше нещо ново. Беше много поразително", каза той.

Източници на FT твърдят, че Блинкън е призовал съюзниците си да направят три неща: да изразят загрижеността си директно пред Китай по време на собствените си двустранни срещи, да направят публични изявления за задълбочаване на сътрудничеството и да предприемат подходящи действия срещу организации и компании, които "укрепват промишлената база на Русия".

Предупрежденията на Блинкън бяха отправени в момент, когато американският финансов министър Джанет Йелън планира да повдигне въпроса за загрижеността на САЩ относно руско-китайската търговия в разговори с висши китайски служители по време на посещението си в страната, което започна тази седмица, посочва вестникът.

В петък Йелън се срещна с вицепремиера Хе Лифенг в Гуанджоу, а на следващия ден трябва да пътува до Пекин.

Президентът на САЩ Джо Байдън в телефонен разговор с китайския лидер Си Дзинпин на 2 април изрази загриженост относно "подкрепата на Китай за руската отбранителна индустриална база и нейното въздействие върху европейската и трансатлантическата сигурност", съобщи Белият дом.

Преди телефонния разговор високопоставен американски служител заяви, че Вашингтон е видял, че Китай "започва да помага за възстановяването на руската отбранителна индустриална база, като по същество допълва търговията с европейските партньори", пише FT. Събеседникът на изданието, запознат със ситуацията, е заявил, че администрацията на Байдън е особено загрижена за доставките на ракетно гориво.

Вашингтон многократно е предупреждавал Пекин за възможните последици от подкрепата на Москва по въпроса за оръжията. Преди година Блинкен заяви, че САЩ разполагат с доказателства, че Китай доставя на Русия несмъртоносна помощ. Източниците на NBC твърдят, че тя може да включва оборудване като военни униформи или бронежилетки.

Преди година китайските власти изключиха предоставянето на военна помощ както на Русия, така и на Украйна. Китай многократно е призовавал за прекратяване на огъня и за скорошно започване на мирни преговори. На свой ред Пекин критикува Вашингтон за предоставянето на военна помощ на Киев. Миналата година и САЩ, и ЕС заявиха, че не разполагат с доказателства, че Китай е предоставил военна помощ на Русия.

Министерството на външните работи нарече данните за помощта, която Пекин оказва на Москва, "дезинформация". Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че "няма какво да добави" към позицията на китайската страна, която отрича доставките.