Украински военни дронове атакуваха Запорожката атомна електроцентрала, но не причиниха щети на критичната й инфраструктура, съобщи руската държавна агенция РИА Новости, цитирайки пресслужбата на контролираното от Русия съоръжение, предава Ройтерс

Ройтерс не може независимо да провери предполагаемия инцидент. В миналото и двете страни взаимно се обвиняваха в обстрели на централата, като нито един нейните шест реактора не работи.

"Наскоро бойни безпилотни самолети на украинските сили летяха в района на Запорожката АЕЦ. По-специално, днес бяха регистрирани пристигания в района на товарното пристанище и азотно-кислородна станция № 2 на Запорожката АЕЦ", цитира РИА Новости пресслужбата.

Досега Украйна не е коментирала публично руските обвинения.

Отделно въздушна тревога беше издадена в контролираната от Украйна част на Запорожка област в петък следобед. Съобщава се за няколко взрива в град Запорожие, а губернаторът Иван Фьодоров заяви, че най-малко шестима души са ранени.

Шестте реактора на Запорожката АЕЦ, са под контрола от Русия и са разположени близо до фронтовата линия на войната в Украйна. Те не работят, но централата разчита на външно захранване, за да охлажда ядреното си гориво и да се предотврати катастрофална авария.

Русия и Украйна взаимно са се обвинявали в обстрел на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

По данни на МААЕ през последните 19 месеца осем пъти централата е претърпяла пълна загуба на външно захранване, поради което се е наложило използването на аварийни дизелови генератори.

Отново проблем с електрозахранването на Запорожката АЕЦ

Отново проблем с електрозахранването на Запорожката АЕЦ

Прекъснат е резервен електропровод

В резултат на руските ракетни атаки срещу Запорожие в петък следобед в града по последни данни са загинали трима души, а още 13 бяха ранени. Тези данни бяха оповестени от началника на областната администрация Иван Фьодоров.

Федоров каза по телемаратона по украински телевизионни канали, че руснаците са изстреляли пет ракети по Запорожие в рамките на два часа. По думите му четирима от 13-те ранени са в тежко състояние.

Началникът на областната администрация съобщи, че са пострадали най-малко три многоеатжни сгради и десет частни къщи.

"Нашата индустриална инфраструктура също е повредена", добави той.

Руски източници твърдят, че ударите са били нанесени срещу завода "Мотор Сич", където преди са се произвеждали авиационни двигатели.

Украйна: Тръмп да си спомни за Рейгън, той не би изоставил Украйна

Украйна: Тръмп да си спомни за Рейгън, той не би изоставил Украйна

Йермак, остана уверен, че помощта за Украйна в крайна сметка ще бъде одобрена.