Американските републиканци и техният кандидат за Белия дом Доналд Тръмп трябва да помнят, че са партията на Роналд Рейгън и да подкрепят Украйна, докато руските сили се натрупват за голяма офанзива от май или юни.

Това беше посланието на Андрий Йермак, началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, в интервю за "Политико" в Киев в четвъртък вечерта.

Запитан дали се опасява, че Тръмп ще бъде преизбран, или че пакетът за помощ на президента Джо Байдън от 60 милиарда долара за Украйна няма в крайна сметка да бъде приет от контролираната от републиканците Камара на представителите, където е задържан от месеци от лоялни привърженици на Тръмп, Йермак каза: "Не вярвам, че републиканците биха забравили президентството на Рейгън от 1981-1989 г. и неговия кръстоносен поход от Студената война срещу "империята на злото" в Москва.

"Не вярвам, че някой, който представлява партията на Роналд Рейгън, ще изостави Украйна. Рейгън разбра Съветския съюз и Русия и всеки, който го направи, ще продължи да подкрепя нашите бойци, защото разбира, че диктаторите никога не се отказват доброволно и затова трябва да бъдат спрени", каза той.

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент се оплака от "руския въздушен терор"

Йермак, който минути по-рано току-що беше разговарял по телефона със съветника по националната сигурност на Байдън, Джейк Съливан, остана уверен, че помощта в крайна сметка ще бъде одобрена.

Той не е сигурен кога ще стане това, но настоя, че трябва да стане скоро. "Междувременно това ни коства животи и много се надявам да премине този месец, защото Украйна наближава критичен момент", каза той.

Сътрудниците на Байдън работят зад кулисите, за да гарантират, че председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън ще постави пакета за помощ за Украйна за гласуване още следващата седмица.

Байдън публично оказа натиск върху републиканците в Камарата на представителите да приемат пакета, но избегна да атакува оратора, като предпочете да му даде пространство да убеди своята фракция на Републиканската партия.

Зеленски предупреждава, че без помощ от САЩ, Украйна ще отстъпва на фронта

Зеленски предупреждава, че без помощ от САЩ, Украйна ще отстъпва на фронта

Недостигът на боеприпаси остава постоянен проблем за армията

Зеленски и неговите висши служители също тихо лобират пред републиканците. Украинският президент разкри миналата седмица, че е провел телефонен разговор с Джонсън, в който той очерта колко важен е пакетът от помощ за Украйна и подробно описа скока на ударите с ракети и безпилотни самолети и опустошението, което причиняват, особено на енергийната инфраструктура на страната.

Ударите на Украйна през последните три седмици са част от кампания за нейното смекчаване в подготовка за голяма руска офанзива, каза Йермак.

Той вижда североизточния град Харков, вторият по големина в Украйна, като най-вероятната цел за основния удар при евентуално нападение. Харков беше подложен на особено свирепо нападение и широкомащабни руски атаки разрушиха неговите електроцентрали.

"Ние знаем, че Путин подготвя нова вълна от мобилизация и смятаме, че новите контранастъпателни операции на руснаците могат да започнат в края на май или началото на юни. Разбира се, трябва да сме готови за това", каза Йермак. "Все още критично се нуждаем от допълнителни системи за противовъздушна отбрана, защото без тях е невъзможно да защитим нашите градове", добави той.

Кулеба към НАТО: Главното ми послание е - "Пейтриът"!

Кулеба към НАТО: Главното ми послание е - "Пейтриът"!

Столтенберг оценява обстановката на украинския фронт като "сложна"

Йермак каза, че повече ракети земя-въздух Patriot също са необходими за защита на фронтовите линии, където руснаците причиняват огромни щети и някои се страхуват че военния баланс се накланя.

Русия използва 1,5-тонни бомби, които представляват преработка на старо оръжие от съветската епоха и се доставят от бойни самолети на около 70 километра от целта, след което използват система за насочване, от разгъващи се крила, чрез които планират към целта. Те бяха използвани в неотдавнашната руска офанзива в района на Донецк и предизвикаха хаос в защитата на Авдеевка, град в Източна Украйна, който падна в ръцете на Русия миналия месец.

"Но отново, проблемът за нас е във времето", казва Йермак. "Бих искал да подчертая, че сега е критичен момент. Много е важно пакетът да бъде одобрен този месец", добави той.

Запитан дали Украйна ще се вслуша в молбите на САЩ да избегне нанасянето на удари по руски петролни съоръжения, Йермак избегна директен коментар. Миналата седмица Зеленски каза в интервю за Washington Post, че насочването към руската енергийна инфраструктура е легитимна военна стратегия.

Йермак разшири това, като каза, че "трябва да има отплата за това, което руснаците ни причиняват. Трябва да разрушим критичната им инфраструктура - ​​тъй като единственият език, който разбират, е силата."

Украйна: Без задължителни вноски помощта на НАТО "има нулев шанс"

Украйна: Без задължителни вноски помощта на НАТО "има нулев шанс"

Киев остава скептичен, съдейки по случващото се до момента