Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на Камарата на представителите на САЩ, републиканеца Майк Джонсън, и го призова да ускори гласуването на допълнително искане за бюджет, включително около 60 милиарда за различни позиции, свързани с подкрепата на Киев, съобщава Би Би Си.

Предварително отпуснатите средства за тези цели са практически изчерпани, което задълбочава недостига на боеприпаси в украинската армия.

Законопроектът, който предвижда помощ за Украйна, Израел и Тайван (администрацията на Байдън комбинира тези елементи в опит да ги направи по-привлекателни за различни групи законодатели), бе приет от Сената на 13 февруари, но Камарата на представителите, където републиканците има колебливо аритметично мнозинство, все още не го е подложила на гласуване. Това решение трябва да бъде взето от прдседателя (теоретично то може да бъде заобиколено с помощта на маневра, наречена петиция за освобождаване от отговорност, но на практика е изключително трудно и отнема повече от месец).

Кога Конгресът на САЩ може да приеме закон в помощ на Украйна?

Кога Конгресът на САЩ може да приеме закон в помощ на Украйна?

Конгресът има само четири работни дни между две вакнции

Джонсън се присъеди към Тръмписткото крило на Републиканската партия и е силно повлиян от него. Последователите на Тръмп открито се застъпваха за спиране на помощта за Украйна и заплашиха да отстранят председателя от поста, ако подложи законопроекта на гласуване. През април републиканското мнозинство в Камарата ще бъде намалено до един глас; Смята се, че ако законопроектът за Украйна бъде подложен на гласуване, той ще мине с гласовете на мнозинството от демократите и малък брой републиканци.

В американските политически кръгове се обсъжда възможността демократите да спасят Джонсън от оставка в замяна на одобрение на помощ за Украйна.

В разговора Зеленски разказа на Джонсън за това, което той нарече руския "въздушен терор" - Москва изсипа стотици ракети, дронове и управляеми бомби върху Украйна само през последната седмица.

Както New York Times писа преди три дни, Джонсън каза няколко пъти на различни публични събития, че все още очаква одобрение на помощта за Украйна. Изданието отбелязва, че е трудно да се прецени колко искрено е казал това: в миналото Джонсън неведнъж е гласувал против пакетите за помощ за Украйна и като цяло е склонен да казва това, което събеседниците му искат да чуят от него.

Без пари шефът на Пентагона се опитва да убеди съюзниците да помагат на Украйна

Без пари шефът на Пентагона се опитва да убеди съюзниците да помагат на Украйна

Експерти казват, че Остин ще се сблъска със скептична публика в Европа