Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в интервю за Washington Post, публикувано в петък, че ако Украйна не получи обещаната военна помощ от САЩ, блокирана от спорове в Конгреса, нейните сили ще трябва да се оттеглят "на малки стъпки", съобщава "Ройтерс".

"Ако няма подкрепа от САЩ, това означава, че нямаме противовъздушна отбрана, нямаме ракети "Пейтриът", нямаме 155-милиметрови артилерийски снаряди, каза Зеленски. Това означава, че ще се върнем назад, ще се оттеглим, стъпка по стъпка, с малки стъпки. Опитваме се да намерим някакъв начин да не отстъпим.

Недостигът на боеприпаси, каза той, означава "трябва да се справим с по-малко. Как? Разбира се, да се върнем. Направете фронтовата линия по-къса. Ако тя се скъса, руснаците могат да отидат в големите градове."

Президентът демократ Джо Байдън призова контролираната от републиканците Камара на представителите на САЩ да одобри пакета за военна и финансова помощ. Но председателят на Камарата Майк Джонсън задържа въпроса в продължение на месеци, позовавайки се на вътрешни приоритети.

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент се оплака от "руския въздушен терор"

Зеленски каза на Джонсън в телефонен разговор в четвъртък, че одобрението на пакета е жизненоважно.

Руските сили превзеха източния град Авдеевка миналия месец и оттогава са постигнали малки успехи, но фронтовите линии са се променили малко от месеци.

В интервюто си украинският президент каза, че Украйна компенсира недостига на ракети със собствени оръжия и системи за противовъздушна отбрана, "но това не е достатъчно".

Повече от две години след началото на войната Русия засили атаките срещу енергийната и друга инфраструктура през последните седмици. Украинските войски не успяха да напреднат и Зеленски каза, че Киев възнамерява да продължи атаки срещу цели в Русия, включително петролни рафинерии.

Той каза, че реакцията на Вашингтон на вълната от украински атаки "не е положителна", но Киев използва свои собствени дронове.

"Използвахме нашите дронове. Никой не може да ни каже, че не можете", каза той пред вестника. Ако няма противовъздушна отбрана, която да защити енергийната ни система и руснаците я атакуват, въпросът ми е защо не можем да им отговорим?, каза той. Тяхното общество трябва да се научи да живее без бензин, без електричество. Когато Русия спре тези стъпки, ние ще спрем."

Зеленски: Руският терор е възможен, защото Украйна няма системи за противовъздушна отбрана

Зеленски: Руският терор е възможен, защото Украйна няма системи за противовъздушна отбрана

Направи коментар за масираната руска атака и последствията ѝ

Припомняме, че Зеленски дни по-рано се обади на председателя на Камарата на представителите на САЩ, републиканеца Майк Джонсън, и го призова да ускори гласуването на допълнително искане за бюджет, включително около 60 милиарда за различни позиции, свързани с подкрепата на Киев, съобщава Би Би Си.

Предварително отпуснатите средства за тези цели са практически изчерпани, което задълбочава недостига на боеприпаси в украинската армия.

Законопроектът, който предвижда помощ за Украйна, Израел и Тайван (администрацията на Байдън комбинира тези елементи в опит да ги направи по-привлекателни за различни групи законодатели), бе приет от Сената на 13 февруари, но Камарата на представителите, където републиканците има колебливо аритметично мнозинство, все още не го е подложила на гласуване. Това решение трябва да бъде взето от председателя (теоретично то може да бъде заобиколено с помощта на маневра, наречена петиция за освобождаване от отговорност, но на практика е изключително трудно и отнема повече от месец).

След атаката срещу Киев: Зеленски поиска най-модерните ПВО системи, веднага

След атаката срещу Киев: Зеленски поиска най-модерните ПВО системи, веднага

Трябва да докажем, че терорът винаги е губещият, настоява украинският лидер