Украйна се нуждае от съвременните световни системи за противовъздушна отбрана. Това заяви президентът Володимир Зеленски след поредната руска ракетна атака срещу Киев, съобщава "Укринформ".

"Нова руска ракетна атака срещу Киев. Над 30 ракети бяха свалени, включително балистична ракета с въздушно изстрелване. Има ранени хора и всички те получават необходимата помощ", написа той във Фейсбук.

Украинският лидер подчерта, че Русия извършва такъв терор всеки ден и нощ.

"Възможно е да се сложи край на това чрез световно единство. Като ни помогнат със системи за противовъздушна отбрана. Руските терористи нямат ракети, способни да заобиколят "Пейтриът" и други водещи световни ПВО системи", подчерта той.

Киев под ракетна атака след 44-дневна пауза

Киев под ракетна атака след 44-дневна пауза

Всички ракети са свалени след тричасова въздушна тревога

По негови думи "тази защита е необходима на Украйна веднага. От Киев до Харков, от Суми до Херсон и от Одеса до Донецка област. Това е напълно възможно, ако нашите партньори демонстрират достатъчна политическа воля".

"Трябва да докажем, че терорът винаги е губещият. Трябва да докажем на Русия, че тя ще бъде принудена да приеме нормален свободен живот в Украйна. Имаме нужда от подкрепата на нашите партньори. И аз съм благодарен на всички по света, които наистина помагат", посочи Зеленски.

По-рано днес украинската столица Киев беше подложена на нова руска атака след 44-дневна пауза.

Бяха изстреляни две балистични ракети "Искандер-М" и "Кинжал", както и 29 крилати ракети Х-101/Х-555, които са пуснати от 11 стратегически бомбардировача Ту-95.

Тринадесет души бяха ранени при нападението.

Киев отново е цел на руска ракетна атака
Обновена

Киев отново е цел на руска ракетна атака

Кметът на столицата обяви за най-малко 10 ранени