Тази нощ руската армия е атакувала Киев с ракети - две балистични ракети "Искандер-М" и "Кинжал", както и 29 крилати ракети Х-101/Х-555, които са пуснати от 11 стратегически бомбардировача Ту-95. Районите на изстрелване на ракетите са Пусков-Волгодонск и Енгелс, така че Киев е атакуван от северна посока. Въздушната тревога продължи повече от три часа.

Атаката идва ден след като се появи информацията за украинска атака с дронове към Енгелс, където се намира авиобаза на стратегическата авиация. Именно тя е използвана, за да бъде ударена столицата на Украйна тази нощ.

По последни данни, предоставени от военната администрация, 12 души са пострадали тази нощ в Киев, няма информация за загинали. В Шевченския район на столицата е засегнат многоетажен жилищен дом, както и частна къща. Блок е засегнат от отломки и в Святощинския район, в Подолски отломки от ракети са паднали в промишлен район, като са предизвикали пожар. Втори пожар е засегнал трансформаторна станция.

Военновъздушните сили на Украйна отчитат 31 свалени ракети.

Това е първият удар по столицата след 44-дневна пауза. Ожесточаването на атаките по Украйна е очаквано и предвиждано от наблюдателите след "успешното преизбиране" на руския президент Владимир Путин за в мандат.

В атаката си тази нощ над Киев руската армия е вложила 390 млн. долара. По данни на Forbes стойността на пуснатите ракети X-101 е 13 млн. долара всяка, или 377 млн. долара. Хиперзвуката ракета Х-47 "Кинжал" може да струва от 10 млн. долара и нагора всяка, а "Искандер-М" е над 3 млн. долара. 

Киев отново е цел на руска ракетна атака
Обновена

Киев отново е цел на руска ракетна атака

Кметът на столицата обяви за най-малко 10 ранени

В съобщение от Министерството на отбраната на Русия потвърдиха, че ударът е нанесен с "високоточни оръжия с въздушно изстрелване с голям обсег, включително аеробалистични хиперзвукови ракети "Кинжал". Руската атака е била срещу центрове за вземане на решения на Въоръжените сили на Украйна, логистични бази, пунктове за временно разполагане на силите за специални операции и чуждестранни наемници, уточниха от Интерфакс.

По данни на руския център на BBC от Министерството на отбраната на Русия са посочили, че "целите на удара са постигнати", "поразени са всички обекти", което противоречи на изявлението на украинските въоръжени сили за поразените цели.