Руският терор е възможен сега, само защото Украйна няма системи за противовъздушна отбрана и няма достатъчно политическа воля да ги осигури.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в традиционното си видеообръщение към украинците, цитирано от "Укринформ".

Както обичайно, той направи преглед на изминалия ден, като най-голямо внимание отдели на нощния масивен удар на Русия по територията на Украйна. 

През целия ден най-голямото внимание е било насочено към всички наши региони, засегнати от руските удари снощи. Навсякъде, където имаше въздействия, се предприемат действия за възстановяване. Всички служби, ремонтни бригади, спасителни екипи на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна, полицията и всички замесени ще работят денонощно, за да преодолеят максимално този ужас. Град Харков и Харковска област, Сумска област, Запорожие, Днепър, Криви Рог, Днепропетровска област, Полтавска област, Одеска област, град Хмелницки и Хмелницка област, Виница и Ивано-Франковска област. Тези удари бяха изключително отвратителни , с умишлената цел да причини структурни щети на живота на обществото, а не военни щети върху способността ни да се защитаваме - и това е терор, по дефиниция, без никакви прикрития.

Русия нанесла най-тежкия удар по украинската енергийна система

Русия нанесла най-тежкия удар по украинската енергийна система

Москва е използвала 90 ракети и 60 дрона срещу Украйна тази нощ

От ударите са пострадали над тридесет души в цялата страна. До момента се съобщава за петима убити. Моите съболезнования на близките им. Повредена е значителна част от енергийната система.

Днес е била проведена среща на щаба на Върховния главнокомандващ, насочена основно към операциите по защита и възстановяване. Военният персонал, включително подробни брифинги от главнокомандващия Сирски и командващия военновъздушните сили Олещук, предостави актуализации. Освен това бяха получени необходимите доклади от премиера Шмихал, правителствени служители, ръководители на енергийни компании, регионални лидери. На всички са дадени ясни насоки за действие. Личната отговорност е от първостепенно значение.

Москва удари най-голямата украинска ВЕЦ, тя е сериозно повредена
Обновена

Москва удари най-голямата украинска ВЕЦ, тя е сериозно повредена

Няма опасност от скъсване на язовира, но стената е понесла повреди

Ситуацията в Харков е особено трудна. Продължава възстановяването на електроснабдяването на критичната инфраструктура и битовите потребители. Тази работа ще продължи без прекъсвания. През деня беше постигнат голям напредък в регион Харков, регион Днепропетровск, регион Ивано-Франковск, регион Хмелницки, регион Виница и регион Полтава за възстановяване на доставките на електричество, вода и отопление. Продължава работата в Одеска област. Специално внимание се отделя на водноелектрическите съоръжения в Запорожие, отчете той. Единните действия на правителството на място са от решаващо значение - сега, повече от всякога, е необходима личната ефективност на всеки, който управлява общности.

Противовъздушната отбрана е основен приоритет в момента. Нашите хора тук в Украйна са отговорни за физическата защита на съоръженията и възстановяването им след удари. Истинската и всеобхватна защита от руските ракети и безпилотните самолети "Шахед" обаче е възможна само с достатъчна политическа воля от страна на нашите партньори, каза още той.