Ударите по енергийната система на Украйна на 22 март са най-голямата атака от началото на войната, заяви по телевизията ръководителят на "Укренерго" Володимир Кудрицки, цитиран от официалния телеграм канал на енергийния оператор, съобщава Би Би Си.

Според Кудрицки тази атака се характеризира с използването на комбинирано оръжие. Атаките са извършени срещу различни региони на Украйна, срещу топло- и водноелектрически централи, както и срещу главни подстанции, управлявани от "Укренерго"

В Харков мащабът на щетите е по-голям, отколкото в други региони, отбеляза Кудрицки, където целите са били генератори, подстанции за високо напрежение и подстанции на разпределителни оператори. По-рано местните власти съобщиха, че областният център е останал напълно без електричество.

"За съжаление има ограничение на енергийните доставки в различни региони на Украйна, главно на левия бряг на Днепър", добави ръководителят на "Укренерго".

Коментирайки щетите, причинени от обстрела на Днепърската водноелектрическа централа, той каза: "Засега няма риск от скъсване на язовирна стена, ефекта на щетите се изяснява и ще бъде напълно ясен след няколко часа."

По-рано украинският министър на енергетиката Герман Галущенко заяви, че Русия е извършила "най-голямата атака срещу украинската енергетика в последно време".

След дронове и ракети удариха Украйна втора нощ

След дронове и ракети удариха Украйна втора нощ

Запорожката АЕЦ е пред блекаут

В нощната атака срещу Украйна са участвали над 60 безпилотни самолета тип "Шахед" и около 90 ракети от различни типове, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Като цели на масирания обстрел той посочи електроцентрали и електропроводи, "водноелектрическа стена, обикновени жилищни сгради, дори тролейбус".

В Хмелницки вече е известно, че двама души са убити и най-малко осем са ранени в резултат на руския удар тази нощ, каза вътрешният министър Игор Клименко. Продължава търсенето на хора под развалините.

Също така властите в Запорожка област съобщават за най-малко трима загинали и осем ранени. Според губернатора Иван Фьодоров противникът е изстрелял близо 20 ракети по Запорожие.

В Запорожие най-засегнатият се оказа квартал с частни къщи. Фьодоров публикува снимки на обширни разрушения, съобщавайки за изчезнали хора и продължаващи издирвателно-спасителните работи.

Унищожени и повредени са инфраструктурни съоръжения, както и 10 частни къщи и повече от 35 високи сгради, каза Фьодоров.

Разрушеният жилищен квартал в Запорожие

Източник: t.me/ivan_fedorov_zp

Разрушеният жилищен квартал в Запорожие

По време на атаката срещу Украйна през нощта срещу 22-ри март руските военни са използвали 151 средства за въздушно нападение, съобщиха от Военновъздушни сили (ВВС) на украинските въоръжени сили. Това е комбиниран ракетен и въздушен удар срещу критична инфраструктура в Украйна, се казва в сутрешния доклад.

В атаката участваха 63 атакуващи безпилотни самолета "Шахед", 12 балистични ракети "Искандер-М", 40 крилати ракети Х-101/Х-555, изстреляни от 13 стратегически бомбардировача Ту-95МС от Каспийско море, пет крилати ракети Х-22 ( те бяха изстреляни от пет бомбардировачи Ту-22М3 от Ростовска област), се казва в доклада.

Освен това са използвани седем аеробалистични ракети Х-47М2 "Кинжал", две управляеми авиационни ракети Х-59 и още 22 зенитни управляеми ракети С-300/С-400, преброиха въоръжените сили на Украйна.

Те са успели да свалят 55 безпилотни самолета-камикадзе, 35 крилати ракети Х-101/Х-555 и два ракети Х-59, съобщиха от украинските ВВС.

Франция: Подкрепата за Украйна може да не се ограничи до оръжия

Франция: Подкрепата за Украйна може да не се ограничи до оръжия

Ръководството на френската армия не изключва и пращането на войски

Аварийно прекъсване на тока имаше в седем области - Днепропетровска, Полтавска, Сумска, Кировоградска, Запорожка, Одеска и Донецка.

Най-тежка е ситуацията, според "Укренерго", в Харковска, Одеска, Кировоградска и Днепропетровска област.

В Днепропетровска област почти 250 хиляди жители са останали без електричество, съобщи по-рано губернаторът Сергей Лисак.

Русия нарече "възмездие" днешната масирана атака срещу Украйна

Русия нарече "възмездие" днешната масирана атака срещу Украйна

Москва призна, че цел е била енергийната инфраструктура