Вечерта на 21 март и сутринта на 22 март руски дронове са били регистрирани в редица региони на Украйна и бе обявена въздушна тревога, съобщава УНИАН. След дроновете Украйна бе ударена и от ракети.

Ударите продължиха и към 6 часа сутринта. 

Към 3:30 часа ВВС съобщиха, че безпилотниците в района на Тернопол се е насочили към района на Лвов. ВВС изброиха разнопосочното движение на дроновете: БПЛА на границата на областите Виница и Житомир, насочени на северозапад. БПЛА в района на Днепропетровск се движат по западен курс. БПЛА в източната част на Николаевска област се движат по северозападен курс. БПЛА в Запорожие район в посока Кривой Рог и Николаевска област БПЛА в Черно море в посока Одеса.

След 3 часа сутринта тревогата за въздушна атака се разпростря и в района на Киев.

Русия удари с балистична ракета Николаев

Русия удари с балистична ракета Николаев

Най-малко един човек е загинал, а четирима са ранени

Сутринта започнаха да излизат и подробности за удара втора поредна нощ.

Според съобщението на военновъздушните сили в атаката са включени балистични ракети Х-47М2 "Кинжал" и крилати ракета Х-22. Попадения има в Кривий рог, Харков, Запорожие, Копривницки и Хмелницка област.

В Кривий рог са пострадали обекти на критичната инфраструктура. Атаката е била комбинирана - с дронове и ракети. Ръководителят на съвета за отбрана Александър Вилкул призова гражданите към търпение и да се подготвят за спирания на водата и електричеството.

АЕЦ Запорожие изправена пред блекаут

Осем ракетни удара са нанесени и по Запорожието, потвърди областният управител Иван Федоров. Пострадали са граждански обекти, но и такива на инфраструктурата.

Впоследствие контролираното от Русия ръководство на Запорожката АЕЦ съобщи, че електрозахранването на централата е възстановено след по-ранното прекъсване.

В Харков има проблеми с електроснабдяването след чути около 15 взрива, съобщи и кметът Игор Терехов и потвърди за пожари. Цел на атаката е била енергийната инфраструктура. И към сутринта Терехов предупреждава гражданите за опасност от нови обстрели.

След атаката срещу Киев: Зеленски поиска най-модерните ПВО системи, веднага

След атаката срещу Киев: Зеленски поиска най-модерните ПВО системи, веднага

Трябва да докажем, че терорът винаги е губещият, настоява украинският лидер

След тази нощ и атаката на руски дронове и ракети Запорожката ядрена централа е в критичен момента, съобщи Енергоатом.

По време на един от обстрелите е излязла извън строя и е изключена електрозахранването на Днепровската линия - линията, която свързва централата с енергийната система на Украйна. В момента централата е свързана само по една линия - далекопровод с малка мощност. Съобщава се също, че тази линия наскоро е била ремонтирана, след увреда, получена при поредния руски обстрел.

"Тази ситуация е изключително опасна и заплашва с настъпването на извънредна ситуация. Ако последната линия на комуникация с вътрешната енергийна мрежа бъде прекъсната, ЗНЕ ще се окаже в поредното прекъсване на електрозахранването, което е сериозно нарушение на условията за безопасна експлоатация на централата", заявява украинската пресслужба на "Енергоатом".

Украинците посочват, че от началото на руската окупация централата е претърпяла осем пълни изключвания и едно частично.

МААЕ настоява Русия да върне Запорожката АЕЦ под контрола на Украйна
Обновена

МААЕ настоява Русия да върне Запорожката АЕЦ под контрола на Украйна

За да се гарантира безопасната и надеждна работа на централата

Припомняме, че в последните дни Киев и други области и градове на Украйна бяха подложени на удари. 

За първи път от дълго време руските нашественици изведоха подводни ракети-носители, способни да носят ракети "Калибър", за бойно дежурство в Черно море.