Управителният съвет на МААЕ одобри резолюция за спешното връщане на Запорожката АЕЦ под пълен контрол на Украйна, пише "Би Би Си".

Бордът на МААЕ подкрепи с мнозинство гласовете проекторезолюция, разработена от Украйна относно ядрената безопасност, сигурността и гаранциите в Украйна, съобщи Министерството на енергетиката.

Съобщава се, че приетият там документ призовава Русия спешно да изтегли военния и неоторизирания персонал от Запорожката АЕЦ и незабавно да върне станцията под контрола на Украйна.

Според МААЕ това е необходимо, за да се гарантира неговата безопасна и надеждна работа.

МААЕ е загрижена за липсата на подходящо квалифициран персонал на площадката, пропуските в планираната работа, липсата на надеждни вериги за доставки, крехкото състояние на водоснабдяването и инсталирането на противопехотни мини в буферна зона между вътрешния и външния периметър на централата.

В сряда генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси се срещна с Владимир Путин в Сочи, на тази среща беше обсъдена ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала, която сега е под руски контрол.

"Росатом" представи друга гледна точка към визитата на Гроси в Сочи. Според руската компания в центъра на вниманието бяха въпросите, касаещи осигуряването на безопасността на Запорожката АЕЦ.

Генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов разказал за стъпките, които се предприемат от руската страна за осигуряване на безопасната експлоатация на Запорожката АЕЦ, като засегнал и отделни аспекти от взаимодействието с експертите на МААЕ в централата.

Рафаел Гроси информирал за резултатите от посещението си в Запорожката АЕЦ на 7 февруари, където посети машинната зала и блочния щит за управление на четвърти енергоблок, както и обекти за енергийно и водоснабдяване.

Споредд "Росатом" страните са потвърдили съгласието си за продължаване на контактите.

От компанията не коментират, че МААЕ е изразила тревога след визитата в централата през февруари, когато беше устаноовено, че руските войски в окупираната част на Запорожие отново са минирали подстъпите към контролираната от тях Запорожка АЕЦ. Мините са разположени между вътрешната и външната ограда по цялата обиколка на атомното съоръжение, това е закрита зона, която е недостъпна за персонала на станцията.

За Киев обстановката в Запорожката АЕЦ е по-напрегната

За Киев обстановката в Запорожката АЕЦ е по-напрегната

На 1 февруари около 120 служители на централата не са били допуснати да изпълняват задълженията си заради паспортите си