Руските войски в окупираната част на Запорожие отново са минирали подстъпите към контролираната от тях Запорожка АЕЦ. Това съобщава Международната агенция за ядрена енергия, която провежда вече една година мониторинг и периодично изказва притеснение за безопасността на експлоатацията на ядреното съоръжение.

Мините са разположени между вътрешната и външната ограда по цялата обиколка на атомното съоръжение, това е закрита зона, която е недостъпна за парсонала на станцията.

През октомври месец руснаците са разминирали централата, която пък се намира близо до фронтовата линия в Украйна.

В изявлението на генералния директор на МААЕ изрично се посочва, че наличието на мини противоречи на стандартите за безопасност.

МААЕ притеснена за сигурността на АЕЦ Запорожие

МААЕ притеснена за сигурността на АЕЦ Запорожие

След осмия инцидент с прекъсване на захранването

Също така тази седмица Запорожката централа за няколко часа е загубила електроснабдяването за реакторите си по резервната линия. Този последен инцидент доказва, че рисковете за ядрената безопасно и сигурността на ядрената централа са постоянни. Резервното електроснабдяване е възстановено след осем часа след като са били включени за експлоатация два други резервни източника - трансформатори.

Миналата седмица също така експертите на МААЕ са обсъдили с прякото ръководство на АЕЦ Запорожие техническото обслужване на централата, но не са получили копие от плана за 2024 г., за да се запознаят детайлно с него. На основата на предоставената информация, МААЕ прави извод, че Запорожката ядрена централа няма да реализира комплексният план за техническо обслужване за 2024 г., което е изключително важно за обезпечаване на безопасността съоръжението.

"Уязвимият енергиен статус на централата остава една от основните опасности за ядрената безопасност и сигурността на площадката. В това отношение ситуацията остава изключително тревожна. Обектът вече е губил цялото външно захранване осем пъти от август 2022 г., принуждавайки го да разчита на аварийни дизелови генератори", каза генералният директор Гроси.

При последната инспекция служителите на МААЕ са получили частичен достъп, но все още има много площадки, които трябва да бъдат проверени. Освен това не им е било позволено да разговарят с обслужващия персонал в шестте контролни зали, за да преценят нивото му на подготовка.

Екипът на МААЕ продължава да следи ситуацията и да събира информация за отлагания на борна киселина в някои от помещенията на системата за безопасност на блок 6, наблюдавани за първи път на 22 декември. По време на посещението в главната контролна зала екипът е потвърдил, че нивото на борна киселина в резервоара за съхранение е над минималното ниво в техническите спецификации, въпреки наблюдавания по-рано теч.

Буданов: Киев 3 пъти се опита да освободи АЕЦ Запорожие

Буданов: Киев 3 пъти се опита да освободи АЕЦ Запорожие

Първият опит е направен през август 2022 г.

Най-голямата ядрена централа в Европа е изключена от украинската енергийна система, като всичките ѝ шест реактора са спрени. МААЕ сформира след преговори с Русия екипи за постоянни инспекции, които се правят от миналата година регулярно вече. Особено критична беше ситуацията след взривяването на язовира Каховка, тъй като АЕЦ черпи воден резерв от там за охраждането си.

При инвазията си в Украйна Запорожката АЕЦ беше едно от първите съоръжения, които бяха цел на руската армия. Гроси като директор на МААЕ многократно е призовавал за зона за безопасност около Запорожката АЕЦ.

Зеленски обвини Русия, че държи Запорожката АЕЦ за заложник

Зеленски обвини Русия, че държи Запорожката АЕЦ за заложник

Няма гаранция за безопасността на централата, докато руските сили не се изтеглят