Ядрената електроцентрала "Запорожие" отново е изключена от от електропреносната мрежа след руски обстрел. Според украинският оператор "Енергоатом" останалите електропроводи за високо напрежение линиите са били засегнати и повредени от руски обстрел.

Електроцентралата вече се захранва само от дизелови генератори. Запасите от дизелово гориво са достатъчни за 15 дни.

Запорожката АЕЦ пак остана без външно електрозахранване

Запорожката АЕЦ пак остана без външно електрозахранване

Украйна обвинява Русия, че блокира доставките на дизел за централата

Атомната електроцентрала е най-голямата в Европа. От март месец насам, десетина дни след началото на руската инвазия в Украйна е окупирана от руски войски, но се експлоатира от украински работници.

До този момент площадката на електроцентралата е била многократно удряна от снаряди, няколко пъти изключвана от мрежата, а от края на лятото ударите зачестиха. Двете страни взаимно се обвиняват за това.

През септември ядрената централа бе посетена и от служители на МААЕ, обезпокоени от ситуацията по сигурност. Тогава започнаха и преговори с посредничеството на шефа на международната агенция Рафаел Гроси за създаване на зона за сигурност около централата. В последните седмици няма информация за техния ход, след като Гроси съобщи за малки успешни стъпки.

И в момента на територията на Украйна има екип на МААЕ, който проверява два обекта по повод твърденията на Русия за създаване и евентуално използване на "мръсна бомба".

За Москва е разумно създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

За Москва е разумно създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Русия като цяло подкрепя идеята на МААЕ