Експертите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в сряда са получили достъп до покрива на реакторен блок 2 на украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Не са забелязали никакви мини или експлозиви там. Това заяви генералният директор Рафаел Гроси. Изявлението му бе публикувано в сайта на агенцията. 

От върха на сградата екипът на МААЕ можеше да наблюдава и целия покрив на турбинната зала, както и части от покривите на реакторните сгради и турбинните зали на блокове 1 и 3 и не видя никакви мини или експлозиви, генерален директор каза Гроси.

Екипът ще продължи да отправя отдавнашната си молба да посети и покривите на реакторни блокове 1, 5 и 6, за да наблюдава спазването на петте конкретни принципа за защита на най-голямата атомна електроцентрала в Европа (АЕЦ) по време на военния конфликт в Украйна, които гласят че не трябва нито да бъде атакуван, нито да бъде използван като база за тежки оръжия.

Днешното развитие идва, след като на 3 август експерти от МААЕ получиха достъп до покривите на блокове 3 и 4, след съобщения, че там може да са поставени експлозиви. Също така по това време те не са забелязали никакви мини или експлозиви.

МААЕ: Районът около Запорожката АЕЦ остава несигурен

МААЕ: Районът около Запорожката АЕЦ остава несигурен

Година след като Агенцията започна наблюдения, все още бойните действия не спират

"След многократни искания през последните месеци най-накрая успяхме да отидем до още един покрив на реактора. Въпреки че това е стъпка в правилната посока, все още се нуждаем от повече достъп, за да оценим спазването на петте принципа, които бяха представени и получиха подкрепа в Съвета за сигурност на ООН. Ще продължим да настояваме, докато това не бъде предоставено", каза генералният директор Гроси.

Експертите на МААЕ също така изискват достъп до всичките шест турбинни зали, за да могат да потвърдят липсата на материали и оборудване, които могат да противоречат на петте принципа. Това искане все още не е одобрено и екипът на МААЕ може да потвърди статуса само на една турбинна зала наведнъж.

Екипът на МААЕ на мястото обаче продължава да чува експлозии почти всеки ден. Обикновено изглежда, че се случват на известно разстояние от централата, но вчера четири експлозии се случиха по-близо до мястото.

"Без съмнение ситуацията с ядрената безопасност и сигурността в Запорожката атомна електроцентрала остава изключително несигурна. Ще продължим да правим всичко възможно, за да предотвратим ядрена авария по време на войната в Украйна", каза генералният директор Гроси.

От шестте реактора на ЗАЕЦ пет остават в студено спиране, докато блок 4 продължава да е в състояние на горещо спиране, за да генерира пара за загряване на вода за близкия град Енерходар - където живее повечето персонал на централата - и да обработва течни радиоактивни отпадъци.

Както беше съобщено по-рано, националният регулатор на Украйна, Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна, издаде регулаторни заповеди за ограничаване работата на всичките шест блока до състояние на студено спиране. Освен това МААЕ препоръчва да се намери алтернативен източник на производство на пара, който да покрие нуждите на централата и да позволи всички реактори да се поддържат в състояние на студено спиране.

ЗАЕЦ продължава да извършва дейности по поддръжката на блок 6 след преминаването му към студено спиране по-рано този месец. Експертите на МААЕ бяха информирани, че на площадката са извършени тестове на два от парогенераторите на блока, поради индикатор за теч, макар и много по-малък от установения в един от парогенераторите на блока. 

Експертите на МААЕ също продължават да наблюдават ситуацията с водата в централата след разрушаването на язовир Каховка надолу по течението в началото на юни. За да намери алтернативни източници на охлаждаща вода за реакторите и отработеното гориво, централата наскоро завърши изграждането на 11 подземни кладенци, които заедно доставят около 250 кубични метра на час, което според обекта ще бъде достатъчно за поддържане на нивото на всички 12 езера за охлаждане на спринклери, които останаха стабилни след някои проблеми с нивата им в края на септември.

През изминалата седмица екипът на МААЕ извърши обходи на площадката, включително в периметъра на площадката, в главната контролна зала и сградата на реактора на блок 5 и в сградата на реактора на блок 6. Експертите също така наблюдаваха тестване на безопасността система на блок 2 и дейности по поддръжката на трансформатора на блок 6. По време на тези обходи екипът не забеляза нови мини или експлозиви.

Буданов: Киев 3 пъти се опита да освободи АЕЦ Запорожие

Буданов: Киев 3 пъти се опита да освободи АЕЦ Запорожие

Първият опит е направен през август 2022 г.

Припомняме, че през пролетта на 2022 г., в началото на войната в Украйна, руските сили превзеха територията на Запорожката атомна електроцентрала и сателитния град Енергодар.

Киев 3 пъти се опита да освободи АЕЦ Запорожие, заяви преди дни началникът на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов.

Русия обяви по-рано, че има доказателства, че Киев иска да превземе Запорожката АЕЦ.

Специалните части на Силите за специални операции на украинските въоръжени сили (ВСУ) планират действия за превземане. Това съобщи в края на септември ТАСС, като цитира свой източник.

Западът обучава украински диверсанти да извършват атаки срещу руски ядрени съоръжения. Това заяви в сряда директорът на Руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин.