Украински сапьори обезвредиха пет руски противопехотни мини по пътя на мисията на експерти от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) към Запорожката атомна електроцентрала, съобщи Александър Търнавски, командир на Таврийската група войски, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

"Това е един от етапите на днешната ротация на представителите на МААЕ в Запорожката АЕЦ. Сапьори от подразделенията, действащи в запорожското направление, обезвредиха 5 руски противопехотни мини по пътя на мисията", пише той в "Телеграм".

Междувременно руската страна обвини Киев в провокация. Руското министерство на отбраната твърди, че по пътя на придвижването на инспекторите са използвани "средства, симулиращи взривове на боеприпаси".

Според ведомството в района на централата е обявено примирие, което руските военни стриктно спазват.

Запорожката АЕЦ е под контрола на руските войски от март 2022 г. В четвъртък се проведе поредната ротация на експерти от МААЕ, които следят състоянието на АЕЦ.

На 4 юли Русия и Украйна се обвиниха взаимно, че планират да организират нападение срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа, като Международната агенция за атомна енергия многократно предупреди за потенциална катастрофа в резултат на близки военни сблъсъци.

Малък екип на МААЕ, базиран в централата, се опита да провери обвиненията. През следващите седмици тя публикува актуализации, за да каже, че не е открила признаци на наличие на експлозиви в зоните, които е успяла да посети, с изключение на мини извън периметъра, които изглежда не представляват риск за безопасността на централата.

МААЕ: Няма експлозиви на покривите на 3-ти и 4-ти реактор в Запорожката АЕЦ

МААЕ: Няма експлозиви на покривите на 3-ти и 4-ти реактор в Запорожката АЕЦ

Агенцията ще иска достъп и до другите реактори