Експерти от международната агенция за ядрена енергия на ООН - МААЕ, които се намират в контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна, все още не са открили никакви индикации за мини или експлозиви в централата, но се нуждаят от повече достъп, за да бъдат категорични, съобщи МААЕ, цитирана от Ройтерс.

Във вторник Русия и Украйна се обвиниха взаимно в заговор за организиране на атака срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа, където Международната агенция за атомна енергия многократно предупреди за потенциална катастрофа, предизвикана от близките военни действия.

Двете страни се обвиняват взаимно за обстрелите, които многократно прекъсват електропроводи от съществено значение за охлаждането на шестте реактора на централата и избягването на ядрена авария.

Експерти на МААЕ "през последните дни и седмици инспектираха части от съоръжението - включително някои участъци от периметъра на голямото охладително езеро - и също така извършваха редовни обиколки на площадката, досега без да наблюдават никакви видими индикации за мини или експлозиви," се казва в изявление на МААЕ.

"Експертите на МААЕ са поискали допълнителен достъп, който е необходим, за да се потвърди липсата на мини или експлозиви", се добавя в него. "По-специално достъпът до покривите на реакторни блокове 3 и 4 е от съществено значение, както и достъпът до части от турбинните зали и някои части от охладителната система на централата.

Британското министерство на отбраната заяви през април, че сателитни кадри от март показват, че Русия е поставила "бойни позиции с торби с пясък на покривите на няколко от шестте реакторни сгради" в централата.

От изявлението на МААЕ не стана ясно защо агенцията иска достъп до покривите на тези два реактора. МААЕ заяви, че е запозната с доклади, че мини и други експлозиви са били поставени в и около централата.

"С военното напрежение и ескалиращите бойни действия в региона, където се намира тази голяма атомна електроцентрала, нашите експерти трябва да могат да проверят фактите на място", казаха от МААЕ.

"Тяхното независимо и обективно докладване би помогнало за изясняване на текущата ситуация на обекта, което е от решаващо значение в момент като този с непотвърдени обвинения", се добавя в него.

С учения Украйна се готви за ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ

С учения Украйна се готви за ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ

Отработват се сценарии в случай на авария