Украинските въоръжени сили във вторник предупредиха, че руските власти може да подготвят провокация в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

Това съобщи пресслужбата на украинските въоръжени сили във Facebook, цитирана от "Укринформ".

"Въоръжените сили на Украйна официално съобщават, че в близко бъдеще може да бъде подготвена провокация на територията на Запорожката атомна електроцентрала, която е окупирана от руски терористи от 4 март 2022 г.", се казва в доклада.

Според оперативни данни във вторник руски представители са поставили чужди предмети, подобни на взривни устройства, върху външния покрив на трети и четвърти енергоблок на станцията.

Според украинските въоръжени сили детонацията на подобни устройства не би трябвало да повреди силовите блокове, но може да създаде картина, че те са обстрелвани от Украйна, а руските медии и канали в Telegram вече разпространяват дезинформация за това.

"Въоръжените сили на Украйна не нарушават нормите на международното хуманитарно право, наблюдават и контролират ситуацията и са готови да действат при всякакви условия. Всякакви вражески провокации няма да дадат резултат", се казва в доклада.

Русия предупреждава за инцидент под фалшив флаг в Запорожката АЕЦ

Русия предупреждава за инцидент под фалшив флаг в Запорожката АЕЦ

Според Ренат Карчаа така Западът ще се включи във войната

Припомняме, че също във вторник Русия предупреди за инцидент под фалшив флаг в ЗАЕЦ. 

Западът разчита на това украинската страна да организира инцидент под фалшив флаг в Запорожката атомна електроцентрала. Целта би била това да му даде правно основание да се намеси пряко в конфликта.

Това каза съветникът на генералния директор на концерна "Росенергоатом" Ренат Карчаа пред телевизионният канал "Россия-24".

Според него, държавите подкрепящи Киев, начело със САЩ целят да изкарат Русия като готова да извършва ядрен тероризъм. По този начин те могат да хвърлят вината върху Москва за потенциални злополуки в атомна електроцентрала, които всъщност не са нейно дело.

"Вече не е достатъчно за тях да навредят на репутацията на Русия", настоя той.

Карчаа каза, че Русия предприема всеобхватни мерки за гарантиране на сигурността в съоръжението и близкия район "в рамките на властта на Русия".

Припомняме, че запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Руските сили поеха контрола над съоръжението в края на февруари 2022 г.

Путин може и да взриви Запорожката АЕЦ, предупреждава Times

Путин може и да взриви Запорожката АЕЦ, предупреждава Times

НАТО трябва решително да предупреди Москва

Руският президент Владимир Путин може да нареди взривяването на Запорожката атомна електроцентрала, за да укрепи разклатените си позиции, писа ден по-рано Times в редакционна статия. Резюме на статията даде руската редакция на BBC.

Times смята, че за Путин, като авторитарен управленец, е важно да запази образа си в очите на своите поддръжници.

Самото започване на войната британският вестник нарича "огромна стратегическа грешка", а и прави намек, че неотдавнашният опит за бунт може да подтикне Путин да предприеме някои радикални стъпки.