Западът разчита на това украинската страна да организира инцидент под фалшив флаг в Запорожката атомна електроцентрала. Целта би била това да му даде правно основание да се намеси пряко в конфликта.

Това каза съветникът на генералния директор на концерна "Росенергоатом" Ренат Карчаа пред телевизионният канал "Россия-24", цитиран от ТАСС.

Според него, държавите подкрепящи Киев, начело със САЩ целят да изкарат Русия като готова да извършва ядрен тероризъм. По този начин те могат да хвърлят вината върху Москва за потенциални злополуки в атомна електроцентрала, които всъщност не са нейно дело.

"Вече не е достатъчно за тях да навредят на репутацията на Русия", настоя той.

Карчаа каза, че Русия предприема всеобхватни мерки за гарантиране на сигурността в съоръжението и близкия район "в рамките на властта на Русия".

Припомняме, че запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Руските сили поеха контрола над съоръжението в края на февруари 2022 г.

Американски сенатори предлагат ядрен удар срещу Украйна да се счита за нападение срещу НАТО

Американски сенатори предлагат ядрен удар срещу Украйна да се счита за нападение срещу НАТО

Подобна декларация би имала символично значение

Припомняме, че при последното си посещение до АЕЦ-а, ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси обяви, че инспекторите на МААЕ ще останат в АЕЦ-а. Тогава той обясни, че са предприети "редица мерки" за стабилизиране на ситуацията в района.

Посещението му беше следствие от разрушаването на язовир "Каховка", което застраши резервоарите, от които реакторите на централата се захранват с вода за охлаждане.

Москва и Киев многократно си разменяха взаимни обвинения в обстрел на електроцентралата, включително и взаимни обвинения за нарочен инцидент.

Сраженията, които се водят около нея, и опасенията, че охладителните системи могат да загубят захранване заради недостиг на вода, породиха страхове от ядрена катастрофа. Самата централа бе изключена и работи на авариен режим.

Русия и Украйна не спазват принципите за защита на АЕЦ Запорожие

Русия и Украйна не спазват принципите за защита на АЕЦ Запорожие

МААЕ недоволна от ситуацията в Запорожката АЕЦ