Предприети са "редица мерки" за стабилизиране на ситуацията в контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна. Това съобщи ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитиран от "Ройтерс" и РИА Новости.

По време на посещение в централата, която се намира в близост до фронта, той заяви, че инспекторите на МААЕ ще останат в АЕЦ-а.

По негови думи е "нереалистично" Русия и Украйна да подпишат документ за сигурността на централата, докато продължават да водят сражения.

Снимка 622596

Източник: EPA/БГНЕС

Посещението на Гроси в Запорожката АЕЦ идва след катастрофалното разрушаване на огромния язовир "Каховка" в близост миналата седмица, което застраши резервоарите, от които реакторите на централата се захранват с вода за охлаждане.

Гроси предупреди, че ситуацията в Запорожие е "сериозна", но нивото на охлаждащата вода засега е достатъчно.

Москва и Киев многократно си разменяха взаимни обвинения в обстрел на електроцентралата през последната година. Сраженията, които се водят около нея, и опасенията, че охладителните системи могат да загубят захранване заради недостиг на вода, породиха страхове от ядрена катастрофа.

Запорожие е една от четирите области, чиято анексия Русия обяви през септември след референдуми, които световната общност разкритикува като измама. Русия счита централата за своя територия - нещо, което Украйна отрича.

Украйна очаква Русия да инсценира инцидент в Запорожката АЕЦ, за да спре контраофанзивата

Украйна очаква Русия да инсценира инцидент в Запорожката АЕЦ, за да спре контраофанзивата

Украинското МО предупреждава, че Русия ще атакува централата и ще обяви изтичане на радиоактивни вещества