В резултат на последната вълна от руски ракетни удари в Украйна Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) отново остана без ток. В 3:53 часа местно време последната електрическа линия на окупираната ЗАЕЦ, свързваща я с украинската енергийна система бе прекъсната, съобщи украинската компания "Енергоатом", цитирана от Руската служба на Би Би Си.

"В момента станцията работи на дизелови генератори. Руснаците водят света към ядрена катастрофа. И това става един ден след преговорите с ООН относно демилитаризацията на ЗАЕЦ", заяви украинският министър на енергетиката Герман Галушченко.

Въпреки че самата атомна електроцентрала произвежда електричество, електричество от други източници е необходимо за нейната работа. Миналата година, в резултат на обстрела, електропроводите, водещи към централата бяха многократно повреждани, а ЗАЕЦ работеше на автономно захранване.

Русия все още не е коментирала нова вълна от ракетни удари, която периодично нанася върху украинската енергийната инфраструктура от 10 октомври миналата година насам.

Росенергоатом: Украйна не се е отказала от плана да превземе Запорожката АЕЦ

Росенергоатом: Украйна не се е отказала от плана да превземе Запорожката АЕЦ

Демилитаризацията на централата е неприемлив сценарий за Русия

На фона на поредната руска ракетна атака шефът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси предупреди, че ядрена катастрофа от глобален мащаб е все по-близо с всеки такъв случай.

"Тази сутрин около 5 сутринта местно време Запорожката АЕЦ загуби изцяло външното захранване, когато последната й останала линия от 750 киловолта беше прекъсната, а единствената резервна линия 330 киловолта беше повредена преди няколко дни и се ремонтира", заяви той в четвъртък.

По думите му в съоръжението са задействани всичките 20 аварийни дизелгенератора, осем от които захранват атомната централа, останалите са в режим на готовност.

Гроси подчерта, че това е шестият път от началото на войната, в който Запорожката АЕЦ преминава в авариен режим. Последното пълно изключване на станцията от външно електрозахранване бе на 23 ноември миналата година.

Ситуацията около Запорожката АЕЦ е един от най-опасните моменти в тази война. Станцията попадна под контрола на руските сили в първите дни на нахлуването.

Експертите на МААЕ отдавна алармират за факта, че на нейна територия, в непосредствена близост до ядрени реактори, военните на Руската федерация строят обекти с неясно предназначение.

Освен това продължават периодичните обстрели на района на Запорожие. Страните взаимно се обвиняват за неспазване на мерките за ядрена безопасност.

"Нека ви напомня, че това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Какво правим? Как може да седя в тази стая точно сега, когато това се случва? Това не може да продължава", предупреди Рафаел Гроси.

"Все едно играем на зарове, но един ден късметът ни ще изчезне", предупреди той.

Украйна не може да си върне Запорожката АЕЦ чрез дипломация

Украйна не може да си върне Запорожката АЕЦ чрез дипломация

Това заяви украинският министър на енергетиката Герман Галущенко