Отново въздушна тревога бе обявена в цяла Украйна, съобщи УНИАН. В малките часове на деня картата на Украйна светна постъпателно в червено, редица власти започнаха да съобщават за опасност с призиви населението да потърси убежище. На разсъмване въздушна тревога бе обхванала цялата страна. 

Русия нанася удари с ирански дронове и крилати ракети. Взривове са регистрирани в Одееса и Харков. Местните власти уточниха, че цел на нападенията отново са били обекти на енергийната инфраструктура.

Ръководителят на Одеската областна военна администрация Максим Марченко съобщава, че "има ракетни попадения в енергийната инфраструктура на региона, а също и щети по жилищни сгради". По думите му няма пострадали. В региона са въведени ограничения в електроснабдяването.

Кметът на Харков Игор Терехов също писа, че "енергийната инфраструктура е атакувана" и че "в няколко района на Харков има проблеми с осветлението".

Непосредствено след публикуването на тази публикация ръководителят на Харковска област Олег Синехубов предостави допълнителни подробности: 15 удара са засегнали критична инфраструктура, има и удар по частна жилищна сграда в областта.

В Сумска област са чути и звуци, характерни за иранските безпилотни самолети Shahed 136, съобщават украинските медии.

Губернаторът на южната Одеска област Максим Марченко също съобщи за удари в Одеса, като заяви, че са засегнати енергийни съоръжения и жилищни сгради.

За експлозии се съобщава и в градовете Днепър, Луцк и Ровно

Удари са нанесени и по Николаевска област, където има попадение в жилищен дом, както и по Черкаската община, където електрозахранването е изключено превантивно. Ракети летят и по Хмелницки.

Удар е нанесен и по Киевска област, като кметът Кличко съобщи за попадение по Голосеевския район на столицата. Над столицата работи противовъздушната отбрана. Поне три взрива са чути в Светошинския и Шевченковския район на Киев. 

След руски удар с безпилотни самолети повечето жители на Житомир са без ток и вода. Според кмета на града Серхий Сухомлин по предварителна информация няма пострадали хора. Електрическият транспорт временно не работи, а градът планира да ограничи потреблението на електроенергия. Ще бъдат използвани генератори в обектите от критичната инфраструктура.

Руснаците са изключили напрежението на окупираната Запорожка АЕЦ. Шест пъти по време на окупацията енергоблокове 5 и 6 са били включвани в режим на прекъсване на електрозахранването, 18 дизелови генератора са били включвани за задоволяване на собствените нужди на АЕЦ.

500 000 души в Одеса са без електроснабдяване

500 000 души в Одеса са без електроснабдяване

Украинският премиер разпореди да се изпратят всички мощни генератори, с които разполага Министерството на енергетиката

Освен това доброволческата служба за наблюдение на военната дейност съобщи, че 10 руски бомбардировача Ту-95 се намират във въздуха близо до Каспийско море, откъдето често изстрелват крилати ракети по Украйна.

През есента на миналата година Русия вече нанесе повече от 10 масирани ракетни удара по Украйна, насочени към критичната инфраструктура - енергийни обекти. Ракети бяха изстрелвани както от въздуха, така и от Черно море.

Напоследък тактиката на руснаците се промени. Последният такъв масиран удар бе нанесен на 10 февруари 2023 г., така че Руската федерация направи необичайна "пауза". Това може да е следствие от изчерпването на запасите на руската армия с ракети, както съобщават че се случва от различни западни разузнавания, но и резултат от променена тактика, след като явното намерение да се остави Украйна на тъмно и студено не сработи и заради относително меката зима.

Sky News: Иран тайно доставя на Русия куршуми, ракети и снаряди

Sky News: Иран тайно доставя на Русия куршуми, ракети и снаряди

Русия е получила два кораба с боеприпаси