Иран тайно е доставил на Русия голям брой куршуми, ракети и минометни снаряди за войната в Украйна и планира да достави още, според британския телевизионен канал Sky News, позовавайки се на неназован източник от силите за сигурност.

Според източника два товарни кораба под руски флаг са напуснали иранско пристанище през януари тази година, превозвайки около 100 милиона куршума, около 300 000 снаряда, както и боеприпаси за ракетни установки, минохвъргачки и картечници.

Според източника на телевизионния канал и на двата кораба, насочили се към Русия, е имало около 200 транспортни контейнера с оръжие. Москва, според източника, е платила всичко това в брой.

Тази информация идва на фона на постъпващите съобщения, че руските запаси от боеприпаси са на изчерпване.

Припомняме, че иранските дронове "Шахед" се използват за атака на градовете и енергийната инфраструктура на Украйна. Първоначално Техеран последователно отричаше данни за доставка на БПЛА на Русия. През ноември иранските власти признаха доставката на дронове за Русия, но Техеран подчерта, че доставките са извършени преди нахлуването на руските войски в Украйна.

Кремъл пред дилема – при ирански балистични ракети, украинците ще получат ATACMS

Кремъл пред дилема – при ирански балистични ракети, украинците ще получат ATACMS

Москва може да промени позицията си на фона на острия недостиг на боеприпаси

В изминалите месеци САЩ неведнъж предупредиха, че е възможно Русия и Иран да задълбочат военното си сътрудничество. Загриженост за това изразиха и европейските дипломати, а и ЕС вече наложи санкции на компании, които подпомагат войната на Русия. Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит заяви, че западните съюзници смятат тези отношения за "изключително тревожни". "Тази ситуация очевидно е много тревожна за всички нас. Тя е тема на разговор в рамките на Алианса. И ние ще продължим да изпращаме сигнали на Иран за опасността от материална подкрепа за Русия в нейните нападения и война срещу Украйна", каза Смит.

Военни анализатори обаче вече заявиха, че публичните предупреждения на Запада към Техеран ще имат ограничено въздействие, като се има предвид, че Иран е обект на широки санкции.

Белият дом: Военните връзки между Иран и Русия се разширяват

Белият дом: Военните връзки между Иран и Русия се разширяват

Русия е предложила на Иран безпрецедентно сътрудничество в областта на отбраната