Русия се колебае дали да закупи балистични ракети от Иран поради опасения, че Киев ще получи в замяна ATACMS от Запада.

В публикацията на FT, резюмирана от BBC, се казва, че след като Иран изпрати стотици безпилотни самолети на Русия, които вече бяха използвани, включително и за нанасяне на удари по критична инфраструктура в Украйна, Техеран остава отворен за по-нататъшно военно сътрудничество с Москва.

Въпреки това досега Русия се въздържаше от закупуване на ирански балистични ракети поради опасения, че западните съюзници на Украйна ще отвърнат на удара, като доставят на Киев ракети ATACMS, които са с обсег до 300 км. Досега САЩ отхвърляха настойчивите искания на Киев за ракети АТАСМС, като обясняваха това с опасенията, че Украйна ще ги използва за нанасяне на удари по руска територия.

Западни представители обаче изтъкват, че това не е окончателно решение в Кремъл, а Москва може да промени позицията си по отношение на иранските ракети поради собствения си недостиг на боеприпаси, който става все по-остър.

Русия заздравява връзките с ислямския свят

Русия заздравява връзките с ислямския свят

Основен приоритет на външната политика на Москва

В изминалите месеци САЩ неведнъж предупредиха, че е възможно Русия и Иран да задълбочат военното си сътрудничество. Загриженост за това изразиха и европейските дипломати, а и ЕС вече наложи санкции на компании, които се подпомагат войната на Русия. Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит заяви, че западните съюзници смятат тези отношения за "изключително тревожни". "Тази ситуация очевидно е много тревожна за всички нас. Тя е тема на разговор в рамките на алианса. И ние ще продължим да изпращаме сигнали на Иран за опасността от материална подкрепа за Русия в нейните нападения и война срещу Украйна", каза Смит.

Военни анализатори обаче вече заявиха, че публичните предупреждения на Запада към Техеран ще имат ограничено въздействие, като се има предвид, че Иран е обект на широки санкции.

Иран последователно отрича да доставя оръжия на Русия. "В миналото сме си сътрудничили с Русия в областта на отбраната и продължаваме това сътрудничество, но не сме предоставяли на Русия никакви оръжия, които да бъдат използвани във войната в Украйна", заяви иранският външен министър Хосейн Амир Абдуллахиан пред CNN миналата седмица.

Техеран и Москва са обмисляли размяна на модерни руски оръжия за балистични ракети, но според западни официални лица и анализатори тези разговори са зациклили, отчасти поради потенциалните последици от подобно споразумение и за двете страни.

Благодарение на руска технология, доставена през 90-те години на миналия век, Иран е изградил най-големия запас от балистични ракети в Близкия изток в програма, която Министерството на отбраната на САЩ описа през 2019 г. като "все по-точна" и "по-сложна".Иранските балистични ракети Fateh-313 и Zolfaghar са с обсег на действие съответно 500 км и 700 км.

Израел: Иран продава смъртоносни оръжия на 50 страни по света

Израел: Иран продава смъртоносни оръжия на 50 страни по света

Йерусалим пита какво ще се случи, ако Техеран се сдобие с ядрен арсенал