Вероятно Русия е изчерпала запасите си от ирански безпилотни самолети камикадзе.

В ежедневната си сводка за войната Министерството на отбраната на Великобритания обръща внимание на информацията, че от около 15 февруари не е имало съобщения за използване на дронове камикадзе в Украйна.

Преди това украинските въоръжени сили съобщиха за свалянето на най-малко 24 дрона Shahed-136 от края на януари до началото на февруари 2023 г. Още десетки бяха унищожени през първите няколко дни на годината.

"Въпреки че тези оръжия не се представят добре при унищожаването на цели, Русия вероятно ги разглежда като полезна примамка, която отклонява вниманието и хаби ресурсите на украинската противовъздушна отбрана от по-ефективните руски крилати ракети", отбелязва британското разузнаване.

Неизползването на дронове вероятно показва, че Русия е изчерпала наличните си запаси, но това означава, че вероятно Кремъл ще поиска да се снабди отново с такива.

Шпигел: Русия се договаря с Китай за доставка на дронове камикадзе

Шпигел: Русия се договаря с Китай за доставка на дронове камикадзе

Американски медии също коментират подобни информации

Преди седмица британското военно разузнаване заяви, че балоните, наблюдавани в небето на Украйна, вероятно са руски и представляват най-вероятно нова тактика на руската армия освен за получаване на информация за украинските системи за противовъздушна отбрана, а и за "принуждаване на украинците да изразходват ценни запаси от ракети земя-въздух и други боеприпаси". 

На 15 февруари украинските въоръжени сили съобщиха, че са забелязали няколко балона с радарни отклонители, в небето над столицата Киев, и че са свалили поне шест от тях. Няколко дни по-рано, на 12 февруари, подобен балон е бил забелязан и над източната част на Днепропетровска област.