Иран вероятно модифицира дроновете, които предоставя на Русия, така, че експлозивните бойни глави да могат да нанасят максимални щети по инфраструктурни цели в Украйна. Това сочи ново проучване, цитирано от Си Ен Ен.

Неексплодирала бойна глава от ирански безпилотен летателен апарат "Шахид-131", открита в Одеска област в Южна Украйна през октомври 2022 г., беше изследвана миналия месец от базираната във Великобритания изследователска организация Conflict Armament Research, заедно с украински военни.

Според анализаторите бойните глави, които са с дължина малко под два фута, са били набързо модифицирани с лошо напаснати слоеве от десетки малки метални фрагменти, които при удар се разпръскват в голям радиус. В допълнение към фрагментите има и 18 по-малки "заряда" по периметъра на бойната глава, които се стопяват от взрива и могат да създадат "360-градусов" експлозивен ефект.

ISW: Русия е получила нови дронове от Иран

ISW: Русия е получила нови дронове от Иран

Путин разреши на военни и бюрократи да заграбват украински имоти

Натрупването на тези елементи по същество увеличава максимално способността на бойната глава да нанася значителни щети по цели като електроцентрали, разпределителни мрежи, далекопроводи и големи трансформатори с висока мощност. Освен това по този начин съществено се усложняват усилията за ремонт.

"Сякаш са погледнали готовата бойна глава и са се запитали: "Как можем да направим това още по-разрушително?", обясни Деймиън Сплейтърс, един от изследователите, проучили бойната глава.

Британското разузнаване: Русия вероятно е изчерпала запасите си от ирански дронове

Британското разузнаване: Русия вероятно е изчерпала запасите си от ирански дронове

Предполага се, че Москва ще потърси повторно снабдяване

Бойните глави, насочени към активи на бойното поле като танкове или артилерийски оръдия, могат да бъдат проектирани по различен начин, с фронтално оформен заряд, който се използва за по-концентрирани цели, обясни експертът. Изследваната бойна глава обаче има ефект на радиално оформен заряд, което може да покрие по-голяма зона на удар.

Както вече стана ясно, Иран е предоставил на Русия стотици дронове, които тя да използва във войната си в Украйна. Много от атаките с безпилотните апарати бяха насочени към енергийната мрежа на Украйна и оставиха голям брой цивилни без отопление, електричество или водоподаване през мразовитите зимни месеци.

През януари Институтът за изследване на войната установи, че руските сили са започнали да разчитат все повече дроновете - до такава степен, че запасите им вече са на изчерпване, само месеци след като Иран започна доставките.

Иран отрича да строи завод за дронове с Русия

Иран отрича да строи завод за дронове с Русия

Ислямската република не заема страна във войната, нито планира да го направи