Русия най-вероятно е "изчерпала настоящия си запас" от ирански бойни дронове. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че от около 17 ноември насам не са оповестявани нови удари с дронове камикадзе.

От британското разузнаване обаче уточняват, че Москва вероятно ще "потърси повторно снабдяване".

Русия подписала сделка с Иран за нови бойни дронове

Русия подписала сделка с Иран за нови бойни дронове

Бойната машина на Кремъл буксува в Украйна

В доклада се посочва, че Русия "може да се снабди с безпилотни летателни апарати от чужбина по-бързо, отколкото може да произвежда нови крилати ракети в страната".

Министерството смята, че руската армия е преминала от удари по "тактически военни цели и украинската електрическа мрежа" към приоритизиране на "медицински заведения като потенциали мишени". Независимо от това обаче, според британското разузнаване новият подход "е имал ограничен успех".

Русия използва безпилотни летателни апарати, произведени в Иран, поне от август тази година. Става въпрос за дронове камикадзе от типа "Шахид-136".

Тези летателни апарати се движат с ниски скорости на ниска височина, което ги прави лесни мишени за конвенционалната противовъздушна отбрана. В същото време е реалистично да се предположи, че Русия е постигнала известен успех в нанасянето на удари с тях.

Иран призна, че е изпращал дронове на Русия

Иран призна, че е изпращал дронове на Русия

Ислямската република твърди, че това се е случило преди войната в Украйна