Произведените в Иран безпилотни самолети (дронове) камикадзе, широко използвани от Русия в Украйна, се оказаха много ефективно ново оръжие. Особеността на "Гераните", както в Русия наричат ​​иранските дронове "Шахид", е в много успешната комбинация от ефективност, технологична простота и цена, която в условията на война на изтощение се превърна във важен фактор за всеки вид оръжие, анализира Руската служба на Би Би Си.

Русия използва асиметрично оръжие срещу Украйна - украинската система за противовъздушна отбрана е предназначена повече за борба със самолети и крилати ракети, отколкото с евтини дронове.

Сега украинците търсят начини да се справят с такива дронове - и те, изглежда, също ще бъдат необичайни.

В Украйна се появи специално приложение за смартфон, с помощта на което командването на ПВО ще получава от гражданите информация за безпилотни самолети. Това ще помогне да се проследи полета на дроновете и да се подготви предварително противовъздушно оръжие за борба с тях, очакват украинските военни.

Въоръжените сили на Украйна вече свалят повече безпилотни самолети от преди - по данни на ПВО на 19 октомври са свалени 10 безпилотни самолета, а само за 36 дни, които Русия използва активно "Шахеди", са свалени 223 единици. Тази цифра беше обявена от президента на Украйна Володимир Зеленски. Би Би Си не може незабавно да провери тези данни.

Британският вестник "Гардиън" пише, че от 13 септември до 17 октомври украинците са свалили 161 дрона камикадзе "Шахид-136", един безпилотен самолет "Шахид-129" (това е по-голям разузнавателен дрон) и четири средни разузнавателни дрона "Мохаджир-6"

В Киев и на Запад твърдят, че тези дронове се доставят в Русия от Иран. Техеран и Москва отричат ​​тези обвинения.

Сътрудничеството между Русия и ООН може да бъде преразгледано, ако организацията изпрати свои експерти в Украйна, за да изследват свалените дронове, за които се смята, че са доставени на Русия от Иран. Това заяви заместник-постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски. Според него в бойните действия в Украйна Русия използва само дронове собствено производство.

"Ние имаме собствена индустрия за производство на дронове, която създава продукти за тази кампания, така че всички обвинения остават на съвестта на нашите западни колеги", каза Полянски на среща с репортери след закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН, където бяха отправени обвинения за доставки на дронове от Иран.

Какви са тези дронове

Руските дронове "Геран-1" и "Геран-2", според експерти, не са нищо повече от дронове "Шахид-131" и "Шахид-136", закупени от Иран.

Първият е малко по-малък, носи само десетина килограма експлозив, вторият - доста повече, бойната му глава тежи 40-50 килограма.

Те са оборудвани с китайски двигатели - и заради характерния си шум се наричат ​​​​"мотопеди".

Обхватът на дроновете е спорен, но се смята, че "Шахид-136" може да лети над хиляда километра. В интернет се споменават и 2500 километра.

И двата дрона са оборудвани с инерционна система за насочване, която не зависи от никакви външни фактори. Това е автопилот. Освен това разполагат със сателитна навигационна система, която е модифицирана за работа при наличие на смущения.

Дроновете са с делтовидна форма и са изработени от пластмаса със стоманена рамка. Това и малкият им размер ги правят по-малко видими за радарите - но съдейки по кадрите, заснети от украинските военни, те могат да бъдат поразени от зенитно-ракетни системи като Бук.

Тайната на успеха на дроновете камикадзе иранско производство не е толкова в мощността на бойната им глава, която е малка. И не е и точността. Те летят до целта по предварително зададени координати, а при системите за електронна борба точността им значително намалява.

Основното им предимство е ниската им цена и простотата.

Съответно могат да се пускат по няколко наведнъж, като се разчита, че поне един-два ще достигнат целта и поне един няма да я пропусне.

"Още като е излетял, той вече е победил. Дали ще достигне целта или ще бъде свален от противовъздушна ракета/ПЗРК - той печели и в двата случая. Защото имаме една ракета по-малко. Която вече никой не произвежда. Или С -300, С-200, или "Оса", или С-75. Или "Стингър". Не става въпрос дори за цената, а за възпроизводимост/невъзпроизводимост", пише украински военен блогър и разработчик на автоматизирани системи за военно обучение , известен като Паоло Люмиер.

Във война на изтощение, водена от Русия и Украйна, такова просто решение може значително да опустоши арсеналите на Украйна от скъпи противовъздушни ракети, които могат да свалят по-скъпите руски ракети "Калибър".

Според "Гардиън" общата цена на свалените за един месец дронове, произведени в Иран, варира от 11,6 до 17,9 милиона долара. Цената на ресурсите на Украйна, изразходвани за това, е приблизително 28,14 милиона долара.

Вторият плюс е ниската му видимост. "Шахид" се изстрелва от контейнер, който може да бъде маскиран като обикновен камион. Изстрелването се извършва с помощта на бустер на твърдо гориво, който работи за кратко време. Тоест е много трудно да се открие стартирането му.

Поради факта, че тези дронове използват малки двигатели с вътрешно горене, те не са много видими в инфрачервения диапазон - следователно не са лесни за поразяване с ракети с топлинно насочване. Леките ПЗРК като "Стингър" или "Игла" не са много ефективни срещу тях.

Малкият размер означава, че тези дронове също не са много лесни за забелязване с радар - особено когато летят на ниска височина.

Третият плюс е ниската му скорост (185 км/ч), което заедно с ниската видимост и малките размери го прави доста трудна цел за самолети-прехващачи.

Украинската преса писа за историята на пилот от ВВС, който завил, че е свалил пет дрона "Шахид-136" на МиГ-29 на 12 октомври, но се е разбил. Обстоятелствата около този инцидент не се разкриват, но се предполага, че той или е ударил дрона със своя самолет, или изтребителят е бил повреден от останките на сваления дрон. Пилотът оцеля.

Това може да се дължи на факта, че скоростта на един изтребител е много по-висока от тази на малък дрон и е много трудно да се приближи до него на ниска височина и да го свали - има много малко време за прицелване и самолетът просто преминава покрай целта.

И накрая, ако го свалите над град, тогава 50-килограмова бойна глава, падаща на земята, е много вероятно да причини щети на градските сгради.

Минусите на "Шахидите"

Недостатъците на това оръжие идват от неговите достойнства. И основното му предимство е, че е евтино и просто.

Като евтини устройства, "Шахидите" използват достъпна гражданска електроника, която не е защитена от ефектите на системите за електронна война. Те доста успешно съчетават инерционна система с модифициран GPS модул, но при прекратяване на сателитната навигация точността намалява.

"Шахидите" летят по предварително изграден маршрут. Ако имаха видеокамера и канал за връзка с оператора, тогава щяха да са по-маневрени, но щяха да зависят от въздействието върху този канал.

Тъй като такива дронове летят по маршрут, е по-лесно да се предвиди полета им. В допълнение, тези дронове издават доста силен бръмчащ звук, поради което са наречени "мотопеди". Този звук привлича вниманието и демаскира дроновете във въздуха.

Това не е много издръжливо устройство. Можете дори да го повредите и свалите с автомат Калашников. Основното е да го улучите.

Как се свалят тези дроноиве

Въпреки факта, че ракетите за зенитно-ракетни системи са много по-скъпи от безпилотните летателни апарати, украинските зенитчици използват всички възможни средства срещу тях, често "стреляйки по врабчета с оръдия".

В социалните мрежи се появяват видеозаписи, на които "Шахидите" са сваляни както с ПВО "Бук", така и с картечница. Дори беше разработена таблица с времена, които трябва да се вземат предвид при стрелба от различни малки оръжия.

Украинският доброволец Павел Кашчук, специалист по дронове, каза в интервю за програмата TSN на телевизионния канал "1 + 1", че борбата с дронове камикадзе в града не е най-добрата идея, тъй като свален дрон може да падне върху жилищна сграда или да се удари самият стрелец.

Зеленски: За месец свалихме десетки руски ракети и стотици дронове

Зеленски: За месец свалихме десетки руски ракети и стотици дронове

Украйна засилва своята ПВО отбрана

Евтините цели се бият най-добре с евтини оръжия

За да неутрализирате основното предимство на дрона - неговата цена - най-добре е да изберете сравнително евтино решение. Такова решение може да бъде противовъздушната артилерия.

Изстрел от скоростно противовъздушно оръдие във всеки случай е по-евтин от противовъздушна ракета, а точността е по-висока от тази на лека картечница.

Украйна вече започна да получава зенитни самоходни оръдия "Гепард" от Германия, но те все още са твърде малко, за да се говори за някакво радикално решение на проблема с дроновете камикадзе. Трябва да има много повече такива системи.

Борбата с дроновете напомня за Втората световна война - освен скорострелни зенитни оръдия може да са необходими и зенитни прожектори през нощта.

Може би друго ефективно средство за справяне с малки бавни цели могат да бъдат малките бавни самолети-прехващачи или хеликоптери.

През 2019 г. ВВС на Украйна искаха да закупят в Бразилия партида витлови бойни самолети EMB-314 "Супер Тукано" (в САЩ те се наричат ​​A-29). Такива самолети имат ниска цена на полетен час, те са по-лесни за поддръжка и непретенциозни.

Но основното е, че могат да летят с ниска скорост. Скоростта на срив (т.е. минимумът, при който такъв самолет може да остане във въздуха) е само 148 км / ч.

Това означава, че "Супер Тукано" не трябва да прави няколко захода, за да свали един дрон, той може да остане достатъчно дълго, за да се прицели по-добре.

Народна противовъздушна отбрана

Както говорителят на военновъздушните сили Юрий Игнат каза по-рано в интервю за РБК-Украйна, системата за противовъздушна отбрана на Украйна използва система за визуален контрол - просто наблюдатели - в борбата срещу всички въздушни цели.

"Воюваме със стари съветски средства, използвайки различни тактики. Имаме разработена система за предупреждение. Противодействаме на ракетите благодарение на системите за противовъздушна отбрана, изтребители и ПЗРК - навсякъде са разположени хора с ПЗРК. Има постове за визуално наблюдение", каза той.

В Украйна това се прави не само от професионалисти, но и от обикновени хора.

Поради факта, че скоростта на "Шахидите" не е много висока, им отнема доста време, за да достигнат целта. Съответно, ако такъв дрон бъде открит предварително, екипажите на противовъздушните средства ще имат повече време за подготовка - не е много трудно да се изчисли маршрутът на такова устройство.

Украински програмисти са разработили специално приложение за смартфона "єPPO", което може да бъде изтеглено и инсталирано от всеки потребител, който е регистриран в държавната система "Дия" (държавен информационен портал).

Приложението разполага с удобна навигация с бутони, с които може да се сигнализира за засичане на крилата ракета, самолет, хеликоптер или дрон в небето. Сигналът от смартфона се показва на картата, а украинската система за ПВО може да види в коя посока и откъде летят дроновете.

От друга страна интернет активността на украинците не винаги помага. Често снимки на свалени дронове бързо се озовават в социалните мрежи - това помага на руските военни да коригират по-нататъшните маршрути на дронове.

"Шахид" е напълно автономен дрон. Той лети по предварително планиран маршрут без комуникация. Врагът определя този маршрут преди старта, - обяснява експерт. - Маршрутът може да заобикаля някои градове, да променя височини, да "играе" с нашата противовъздушна отбрана и т.н. Но връзка с дрона няма. Единственият източник на информация дали този маршрут е оправдан, дали точно този дрон е летял до целта или поне до града, в който е изпратен, са именно снимки от социалните мрежи.

Според него руските военни изпращат няколко дрона към определена цел по различни маршрути, след което се опитват да проследят съдбата им, за да проправят най-ефективния път. Ако е ясно, че някъде противовъздушната отбрана не е работила, там се изпращат още дузина дронове по същия маршрут - или дори крилата ракета. Затова, смята той, на дроновете "Геран" се слагат номера - те след това определят дали дронът е достигнал целта или не.

ISW: Ирански военни са в Крим, за да учат руснаците как да използват дронове

ISW: Ирански военни са в Крим, за да учат руснаците как да използват дронове

Путин праща етнически малцинства да защитават богатите руснаци